„U strahu smo koju će sledeću kuću da zapali“: Posle 10 kuća, zapaljena i crkva

Obavezno pročitajte

U selu Rastovnica kod Prokuplja podmetnut je požar u crkvi Svete Petke. U istom selu gorelo je 10 kuća, neke i po dva puta, kažu meštani. Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Prokuplju ranije su saopštili da su septembra 2020. podneli optužni predlog protiv N.G. iz tog sela zbog produženog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti. On je i dalje na slobodi, nakon toga podmetnuti su i drugi požari, a u selu meštani sami planiraju kako da se zaštite.

Idilični predeo sela Rastovnica kod Prokuplja u kome su snimani filmovi, u kome su na praznike masovna okupljanja, ipak je poznat po tome što je najviše podmetnutih požara po glavi stanovnika.

- Advertisement -

„Ovo je sad stvarno vrhunac. Ima 12 paljevina kuća i jedan auto je izgoreo i sad je došla na red i naša crkva. To je svetinja gde se skupljamo godinama“, kaže Radovan Vukašinović.

Okupljanja su, inače, na praznike. Sada su tu da obnove crkvu.

Decembra meseca posetili smo Momčiloviće i takođe ih zatekli u obnovi – kuće koju je neko zapalio. Slučaj je pred sudom.

„Od tada do danas jedino što je urađeno izvršena je procena štete od strane veštaka i iznosi oko 1.600.000 dinara, što potpada pod klauzulom krivičnog dela“, kaže Aleksandar Momčilović.

Broj dela godinama se uvećava. Meštani već po ustaljenoj proceduri posle svakog zovu policiju.

„Njega policija uhapsi i odmah on da izjavu da je to uradio, prizna sve lepo i odmah sutradan je već na slobodi i sutradan smo mi u strahu koju će sledeću kuću da zapali“, kaže Saša Radojević.

Posle policije na potezu tužioci, pa suđenja, ali problem ne prestaje. Broje pet godina.

„Ko može nama meštanima da objasni šta se više čeka kada se zna ko to pali. Da li treba neko u svojoj kući da izgori da bi neko nekad možda reagovao“, pita Radovan Vukašinović.

Oni koji ovde žive, koji ovde imaju vikendice ili nasleđena porodična imanja za sada reaguju sami.

„Moramo i da stražarimo. Stahujem svaki put kada dođem ovde da obiđem kuću šta ću da zateknem, šta ću da vidim“, kaže Nebojša Radojević.

Sada dežuraju i oko crkve. Ime osumnjičenog u ovim paljenjima ne objavljujemo, jer nema nijedne pravosnažne presude.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Mirno na severu Kosmeta, protesti Srba nastavljeni

PRIŠTINA – Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu...

Još priča na sličnu temu