U SRBIJU STIGLO 344.000 VAKCINA: Evo ko ce prvi da ih prmi!

Obavezno pročitajte

Vakcine protiv gripa stigle u Srbiju

U Srbiju je stiglo prvih 344.000 doza vakcine protiv gripa, a distribucija prema institutima i zavodima za javno zdravlje počinje danas, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Celokupna količina biće isporučena do srede, a nakon toga i ka zdravstvenim ustanovama.

- Advertisement -

Radi se o četvorovalentnim vakcinama protiv gripa za koju je nabavku sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Kad počinje

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da će vakcinacija građana protiv sezonskog gripa početi 1. oktobra.

Prvi kontingent cepiva protiv gripa, ukupno 343.920 doza, stigao u Srbiju, a imunizacija će krenuti nakon svih zakonski predviđenih aktivnosti u pogledu sertifikacije i dostave vakcine zdravstvenim ustanovama.

„Ministarstvo zdravlja će zbog aktuelne epidemiološke situacije građanima preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju, kako bi stećen imunitet bio najefikasniji i najdelotvorniji“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je u skladu sa aktuelnom globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj cepiva protiv gripa- više od 500.000 doza, delom od Instituta Torlak, a delom od stranih dobavljača.

Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ove nedelje će otpočeti i distribuciju pneumokok vakcine ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima.

vakcinacija

Kome je obavezna a za koga se preporučuje

Ovo cepivo o trošku osiguranja dobijaju najosetljivije kategorije stanovništva. Vakcinacija protiv sezonskog gripa će se obavljati prema pravilniku, a to je preporuka osobama koje su starije od 60 godina, hroničnim bolesnicima, dok je za zdravstvene radnike vakcinacija obavezna, osim kod pojedinačnih slučajeva kada postoji opravdan razlog zbog koga osoba ne može primiti vakcinu.

– Važno je da ne dozvolimo sudar, da maksimalno izbegnemo i ublažimo neželjene efekte. Cepivo protiv sezonskog gripa iako nije cepivo protiv korone, ona je veoma važna u ovom momentu jer će se na taj način izbeći poklapanje, međusobno delovanje, a kako to izgleda, mogli smo da vidimo na primeru Italije, u epidemiji gripa podvukla se i epidemija korone – objašnjava epidemiolog Branislav Tiodorović.

Ono što je zanimljivo jeste da bi vakciacija ove godine mogla da bude realizovana i ranije upravo zbog potencijalnog sudara korone i gripa. Ono što je sigurno je da će cepiva biti za sve zainteresovane i ona će biti komercijalno dostupna za sve one koji ne pripadaju nijednoj osetljivoj grupi. O ceni se još uvek ne zna mnogo, ali će javnost i o tome biti uskoro obaveštena.

Sourcekurir

Ostavite komentar

Najnovije objave

PJONGJANG: Svako mešanje u naše operacije sa izviđačkim satelitima je objava rata

PJONGJANG – Severna Koreja je danas saopštila da će svako mešanje u svoje operacije sa izviđačkim satelitima smatrati objavom rata...

Još priča na sličnu temu