U SENATU O VUČIĆU I KRIMINALU U SRBIJI: Veruje se da je izveštavanje Njujork tajmsa kredibilno

Obavezno pročitajte

U odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata održan je pretres posvećen proceni politike SAD prema Zapadnom Balkanu.

Na pretresu su svedočili Derek Šole, savetnik državnog sekretara i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan, prenosi Glas Amerike.

- Advertisement -

Senatskim odborom predsedavao je Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija.

„Kosovo mora da iskoristi ovu mogućnost da sa zapadnim partnerima ide napred“, naveo je Menendez uz konstataciju da ne zna „da li imamo partnere u ovome“.

On je dodao da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, nakon čega je, po njegovim rečima, predsednik Srbije rekao da se ne slaže sa sporazumom i da ne priznaje nezavisnost Kosova.

„Vučić i dalje ima nacionalistički srpski narativ“, naveo je Menendez i dodao da on želi Veliku Srbiju kao što i Putin želi veliku Rusiju. Dodaje da Vučić ima veze sa Putinom, da je išao na trgovinske pregovore i da ne uvodi sankcije Rusiji.

„Vidim pritisak na Kosovo da se osnuje ZSO, a kao da nema pritiska na Beograd. Vidim malo pritiska na lidera koga je Njujork tajms povezao sa kriminalnim bandama“, naveo je Menendez.

„Ako Srbija misli da se uključi u EU, moraće da postane energetski nezavisna od Rusije“, dodao je. 

Na pitanje Menendeza savetniku državnog sekretara Dereku Šoleu o tekstu o Vučiću u Njujork tajmsu i da li može da se razgovara sa partnerom sa takvom pozadinom, Šole je rekao da administracija veruje da je izveštavanje Njujork tajmsa kredibilno, ali da ne može da govori o detaljima iz članka.

Na pitanje kakve su šanse je Srbija kredibilan partner imajući u vidu obelodanjene podatke, Šole je odgovorio: „To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti, i uveli sankcije mnogima u regionu.“

On je dodao je da je svestan da svuda u regionu ima korupcije i da je ona glavna prepreka integracijama regiona.

„Uveli smo sankcije mnogim ljudima i regionu, i to ne samo u jednom delu, nego po celom regionu gde se korupcija pojavljuje“, naveo je Šole.

Vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koristi za širenje straha kriminalne bande kojoj je dozvolio da postane virtuelna ruka države, objavio je američki Njujork tajms.

U dugačkom, oštrom tekstu „Predsednik, fudbalski huligani i ‘Kuća užasa’ podzemlja“, o vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka sa srpskim državnim vrhom, američki list je naveo da u Srbiji postoji „siva zona između države i mafije“.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu