22.6 C
Belgrade
utorak, 28 juna, 2022

U REŽIJI AZOVA 5.000 ZLOČINA: Ovo su brutalna nedela nacista o kojima truli zapad ćuti

NAJČITANIJE

- Advertisement -

VIŠE od 5.000 dokumentovanih ratnih zločina prikupljeno je u krivičnoj evidenciji civilnih vlasti Luganske narodne republike (LNR) i čim cela teritorija ove oblasti bude oslobođenja započeće proces suđenja za ratne zločine.

Biće to ogroman posao jer su zlodela kijevskih vlasti od 2014. ogromna, a od februara 2022. spirala zločina samo se ubrzala.

- Advertisement -

Ovako, ekskluzivno za „Novosti“, govori Ana Soroka, zemenica ministra inostranih poslova Luganske narodne republike. Iako je gotovo cela oblast ove samoproglašene republike nedavno vraćena pod kontrolu proruskih vlasti u gradu Lugansku, Soroka situaciju ocenjuje „kao ekstremno tešku“:

Ad

– Ukrajinska vojska se uglavnom povukla, dok su neonacistički odredi Azov i Ajdar i dalje na terenu. Skoncentrisani su u jednom broju velikih privrednih giganata gde su se okružili civilima kao taocima i tako ratuju protiv združenih snaga LNR i ruske vojske.

- Advertisement -

I sama Soroka, kako kaže, bila je svedok ispuštanja otrova iz pogona u Severodonjecku kada su militanti koji se upravo predaju ruskoj vojsci prvi put koristili fabriku „Azot“ kao „bojni otrov“.

– To se dogodilo 31. maja kada su ukrajinske jedinice svoje utvrđene položaje u industrijskoj zoni Severodonjecka, pokušale da brane dizanjem u vazduh dva rezervoara sa, verovatno, azotnom kiselinom u fabrici „Azot“.

– Trenutak eksplozije je proračunat tako da oblak sa otrovnim česticima vetar praktično pošalje ka naseljima Kremenija i Rubežno, pod kontrolom naših snaga, gde danas pokušavamo da stabilizujemo civilni život. Sa svojim istraživačkim timom sam bila među tim ljudima noseći humanitarnu pomoć kada je došao taj otrovni oblak. Srećom, koncentracija otrova nije bila velika i u bolnici smo bili samo jednu noć -svedoči Soroka.

Naša sagovornica objašnjava da su vlasti LNR na samo nekoliko kilometara od fabrike „Azot“ u Severodonjecku pronašle tragove i svedoke monstruoznih zločina ekstremista, koji su počinjeni pre nego što su se utvrdili u petrohemijskom pogonu.

– U domu za stare osobe „Kremenski“, gde su se nacisti ranije krili okruživši se nemoćnim starim ljudima, zatekli smo i snimili desetine tela stradalih starijih osoba. Ikone svetaca u ovom domu, skoro svaka, bile su izrešetane, a preživeli starci su nam svedočili da su nacisti vreme prekraćivali vežbajući gađanje po ikonama – tvrdi Soroka.

Ona otkriva i da je obližnje sirotište koje je takođe služilo kao zaklon ekstremistima, potpuno spaljeno i da je u njemu namerno ubijeno, pa spaljeno, i 30 talaca koje je Azov držao kao živi štit.

Soroka iskreno priznaje da je „teško biti realan i čak približno proceniti štetu koju je Luganska oblast pretrpela u ratnim razaranjima“. Kaže i da je pre sukoba na ovom velikom industrijskom području živelo oko dva miliona ljudi i da se nada da će barem njih milion i po ponovo doći da ovde živi i radi.

– Sem Luganska, glavnog grada LNR sa 700.000 ljudi, među većima su i Alčevsk, Stahanov, Pervomajsk, Kirovsk… Polako vraćamo život u te gradove – kaže Soroka i zaključuje i da pomoć iz Rusije za obnovu privrede stiže.

ISTRAGA

RATNI zločini prema civilima Luganska dokumentuju u Nacionalnom sistemu pravosuđa koje je ustanovljeno u LNR u dva pravca.

– Prvi je prema jedinicama koje su odgovorne za granatiranje i zlostavljanje civila od 2014, a drugi je prema onima koje su bile na čelu takvih vojnih formacija – kaže Sorokina.

DOMAĆI SEJU SMRT

NARAVNO da ima stranaca koji su došli da seju smrt u našu zemlju, ali nas oni manje zanimaju, jer su u ovom osmogodišnjem ratu na tlu LNR uglavnom bili lokalni Ukrajinci – objašnjava Soroka. – Najbrutalniji odnos prema civilima i civilnim objektima pokazali su militanti tzv. dobrovoljačkih bataljona, koji ne kriju pripadnost nacizmu. Oni ubijaju starce, žene, decu. Naš interes je da budu zasluženo kažnjeni.

SLIKE UKRAJINSKIH ZLOČINA: Scene u staračkom domu u Rubeznom

- Advertisement -
SourceNovosti
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti