5.9 C
Belgrade
ponedeljak, 25 oktobra, 2021

U „Pandorinim papirima“ tajni račun advokata Siniše Malog i režimskih tabloida!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Kontroverzni beogradski advokat Igor Isailović, prijatelj i saradnik ministra Siniše Malog i premijerke Ane Brnabić, posredstvom ofšor kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima bio je vlasnik tajnog računa, otkriva KRIK u projektu „Pandorini papiri“.

Igor Isailović; FOTO: advokatskakancelarija.comIgor Isailović; FOTO: advokatskakancelarija.com

Bio je državni praznik 3. avgusta 2015. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima i tamošnja agencija koja osniva ofšor firme „Trident Trust“ nije radila toga dana, otkriva KRIK.

- Advertisement -

Stigao im je, međutim, mejl iz Beograda od osobe kojoj se očigledno žurilo.

„Samo me obavestite da li će kompanija biti potpuno osnovana do 24. avgusta, jer naš klijent želi da otvori račun u banci tog dana. Izvinjavam se što vas prekidam za vreme praznika“, napisao je advokat pripravnik Radomir Bogdanović.

Kompanija je, zapravo, već bila osnovana 31. jula te godine, a vrlo brzo je Bogdanoviću dostavljen sertifikat u kojem se vidi da je klijent upravo njegov šef – poznati beogradski advokat Igor Isailović u čijoj kancelariji je radio.

- Advertisement -

Ovaj uticajni advokat godinama je usko sarađivao sa ministrom finansija Sinišom Malim, a imao je i firmu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić koja ga naziva „prijateljem“. Ovog advokata često angažuje i Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima Isailović je nazvao „New Moments Consulting“ i, sem što je bio njen vlasnik, bio je i direktor, pokazuje dokumentacija međunarodnog projekta „Pandorini Papiri“ koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i u kojem učestvuje KRIK. Zemlja koju je Isailović izabrao da otvori firmu poznata je po tome da je jedna od najzatvorenijih ofšor destinacija, odnosno da tamo mogu da se osnuju firme – a da gotovo niko ne može da utvrdi ko je njihov vlasnik.

Svrha kompanije, sudeći prema dokumentima, bila je da Isailović preko nje tajno bude vlasnik bankovnog računa. Ova firma mu nije bila potrebna dugo. Već 15. jula 2016, samo godinu dana nakon osnivanja, je ugašena.

Ekonomista i potpredsednik opozicione Socijaldemokratske stranke Goran Radosavljević kaže da su ova firma i račun osnovani verovatno da bi Isailović naplatio neku proviziju.

„Računi i firme na ofšor se otvaraju, između ostalog, da bi se neki posao sakrio ili naplatila neka provizija“, kaže Radosavljević za KRIK. „Relativno brzo zatvaranje takve firme ukazuje na mogućnost da je otvorena samo za premošćavanje transfera nekog novca, a najverovatnije sa ciljem da se transakcija sakrije.“FOTO: KRIKFOTO: KRIK

Radosavljević kaže da bi, pre svega, poreska uprava trebalo da istraži ovaj slučaj.

Dokumenta koja su procurela iz agencije „Trident trust“ ne otkrivaju podatke o uplatama na tajni Isailovićev račun, a ni on nije odgovorio na pitanja koja su mu novinari KRIK-a poslali.

Sa poslovanjem preko ofšora Isailović je dobro upoznat.

U autorskom tekstu za ekonomski magazin „Profit“ pisao je o detaljima ofšor poslovanja i naveo je i kako bi Srbija, u slučaju da postane ofšor zona, imala koristi jer bi time punila budžet.

Isailović je dugo godina blisko sarađivao sa čovekom od koga je mogao dosta da nauči o poslovanju preko ofšora – Sinišom Malim.

- Advertisement -
SourceKRIK
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti