1.6 C
Belgrade
utorak, 30 novembra, 2021

KREĆE PELCOVANJE: Za 10 dana kreće vakcinacija MILIONA LJUDI!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Britanska vlada je imenovala sekretara za vakcine, pošto bi već za desetak dana mogla da počne s vakcinacijom miliona ljudi protiv korona virusa.
Premijer Boris Džonson rekao je da će najveći britanski program vakcinacije za više decenija nadgledati konzervativni poslanik Nadim Zahavi.

Britanske vlasti trenutno procenjuju bezbednost i efikasnost dve vakcine: jednu koju su razvile kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech), i drugu čiji su tvorci Univerzitet Oksford i kompanija Astra Zeneka.

List Gardijan je naveo da su vlasti bolnicama rekle da bi prve doze Fajzerove vakcine, ako bude odobrena, mogle da dobiju od 7. decembra.

- Advertisement -

Britanske vlasti su navele da će vakcinu prvi primiti zdravstveni radnici i korisnici domova za negu osoba, a potom stari, i to prvo stariji od 80 godina.

Velika Briranija je naručila 40 miliona doza vakcine Fajzera i Bionteka, što je dovoljno za 20 miliona ljudi, kao i 100 miliona doza vakcine Univerziteta Oksford i kompanije Astra Zeneka.

Britanska vlada je odlučila da kupi do 355 miliona doza vakcine od sedam proizvođača, pošto želi da vakciniše što je moguće više od 67 miliona stanovnika.

- Advertisement -

Fajzer i Biontek navode da je njihova vakcina efikasna 95 odsto, prema prvim nalazima.

Oksford i Astra Zeneka su ove nedelje objavili da je njihova vakcina bila efikasna u 62 odsto slučajeva kod odoba koje su primile dve doze, a u 90 odsto kada je dobrovoljcima data prvo cela, a potom polovina doze.

- Advertisement -
Sourcebeta
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti