U Kini počinje najveći sajam investicija na svetu, Srbija počasni gost

Obavezno pročitajte

U kineskom gradu Sjamenu, u pokrajini Fuđijen, danas počinje najveći sajam investicija na svetu, na kome će se predstaviti i Srbija, koja će ove godine po drugi put biti i zemlja počasni gost ove manifestacije.

Internacionalni sajam investicija i trgovine(CIFIT) trajaće do 11. septembra, a procenjuje se da će ovu četvorodnevnu manifestaciju posetiti više od 80.000 privrednika iz više od 100 zemalja sveta.

- Advertisement -

Vanredno povećanje penzija košta budžet 350 miliona evra

Srpsku delegaciju u Kini prevodi potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković, a u delegaciji su i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Srbija će na sajmu CIFIT imati svoj paviljon na kome će, kako je rečeno Tanjugu u Vladi Srbije, tokom trajanja sajma biti potpisana i dva memoranduma o razumevanju, od kojih je jedan u vezi sa razvojem donje zone rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora, a drugi u vezi sa razvojem projekta solarne elektrane od 300 megavata za sopstvene potrebe.

Najavljeno je i potpisivanje ugovora o donaciji za Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, pri Centru za sekvenciranje genoma i bioinformatiku.

Kada će cene početi da padaju

Na sajmu će 9. septembra biti održan i Srpski investicioni forum na kome će biti predstavljena četiri projekta iz Srbije, kako bi se kineski investitori još bolje upoznali sa njima.

To su, kako je najavljeno, izložba Expo 2027, BIO4 Kampus u Beogradu, inovacioni distrikt u Kragujevcu, kao i Mapa investicija za ciljeve održivog razvoja UN (SDG) za Srbiju, koju su zajednički izradile Vlada Srbije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

CIFIT  se ove godine održava pod sloganom „Otvorenost i integrisanost – put ka kakvalitetnom razvoju“, a u fokusu ove četvorodnevne manifestacije biće zelena energija, održivi razvoj i digitalna ekonomija.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Poljski predsednik: Ukrajina je davljenik koji može da povuče sve za sobom

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve...

Još priča na sličnu temu