14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

U JEDNOM DANU UBILI 551 SRPSKO DETE: 78 godina od ustaškog zločina u Drakuliću kod Banjaluke

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pokolj u Drakuliću je naziv za masovno ubijanje srpskih civila koje su počinile ustaše 7. februara 1942. u okolini Banjaluke, tačnije u naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i u rudniku Rakovac. Sva ova naselja su se tada nalazila u sastavu Nezavisne Države Hrvatske. Ubijeno je oko 2.300 Srba, među kojima više od 500 dece.Ovaj užasan zločin je osmislio dr Viktor Gutić, advokat i hrvatski političar u vreme Kraljevine Jugoslavije, a kasnije ustaški funkcioner i poverenik NDH za Bosansku Krajinu. Pored njega, zločince su predvodili fra Miroslav Filipović i Josip Mišlov, nadporučnik Pavelićeve garde, kao i rimokatolički fratri iz Banjaluke.

- Advertisement -

Posle Drugog svetskog rata, jugoslavenske komunističke vlasti su prećutkivale ovaj zločin, a spomen ploča je podignuta tek 1965. godine, sa petokrakom i broj žrtava je značajno umanjen, dok nacionalnost dželata nije navedena. Korekcija je usledila tek 1992. godine.

Pripadnici Pavelićeve garde – „Poglavnikov tjelesni zdrug“ i Osmog ustaškog bataljona ubili su hladnim oružjem preko 2.300 Srba (noževima, testerama, šilom), većinom staraca, žena i dece, jer su vojno sposobni muškarci uglavnom bili u zarobljeništvu.

Počinioce ovog pokolja predvodio je kapetan Josip Mišlov u pratnji petrićevačkog župnika, fratra Miroslava Filipovića, a sve je isplanirao raniji ustaški poverenik, dr Viktor Gutić. Izvršioci su bili ustaše iz Zagreba i Banje Luke, potpomognuti dobrim delom domaćeg hrvatskog stanovništva.

- Advertisement -

U pokolju je između ostalog korišćen i „srbomlat“. Pobijeni su uglavnom svi Srbi koji su se tog jutra zatekli kod svojih kuća. Broj žrtava ustaškog pokolja u Drakuliću, Šargovicu, Motikama i rudniku Rakovac 7. februara 1942. bio je:

Drakulić Šargovac Motike Rakovac
1.363 257 679 16Ukupan broj žrtava ustaškog pokolja tog 7. februara 1942. godine bio je 2.315 Srba. Prema spisku Dragoja Lukića u Drakuliću je ubijeno 294 dece, u Motikama 207, a u Šargovcu 50. Ukupno 551 dete mlađe od 12 godina u ova tri naselja.

U selima: Drakulić, Demirovac i Međeđa ustaše su od mladih srpskih devojaka zahtevali „da dignu suknje, potom ih bajonetima ubadali među noge“.

Svedočenja
Svedok Đorđe Rajić, kafedžija iz Banja Luke, posle rata dao je Zemaljskoj komisiji za utvrđivanje ratnih zločina za Bosnu i Hercegovinu, izskaz:

– „Osmog februara 1942. jedna grupa zagrebačkih ustaša pod vođstvom fratra-isusovca imenom Filipovića, iz samostana Petrićevca kraj Banjaluke, otišla je u srpsko selo Rakovica – Rudnik kraj Banjaluke.

Tada su ovde ubijena 52 radnika Srbina. Posle toga otišli su ustaše pod vođstvom fratra Filipovića u selo Drakulići kraj Banjaluke. U ovom selu ustaše su opet pod vođstvom fratra Filipovića ubili oko 1.500 Srba, ljudi, žena i dece“.

Učiteljica, Dobrila Martinović, posle rata je dala dragocienu izjavu Lazaru Lukajiću, koji je napisao i knjigu, koja je zapisana ovako:

– “U učionicu je iznenada za vreme časa ušao fratar Miroslav Filipović sa 12 svojih ustaša, oponašajući Isusa Hrista i 12 njegovih apostola. Njega sam odranije dobro poznavala. Poznavala su ga i deca, jer je fratar često prolazio kroz Drakulić, Šargovac i Motike. Bio je obučen u novu ustašku uniformu. Ustaše su stale pored katedre i školske table, okrenuti prema klupama i deci…

Zatim je fra Filipović zamolio učiteljicu da izvede iz klupe jedno srpsko dete. Učiteljica, ne sluteći šta će biti, izvela je lepuškastu i urednu devojčicu Radojku Glamočanin, ćerku uglednog domaćina Đure Glamočanina, koji je tada bio u zarobljeništvu u Nemačkoj i na taj način preživeo rat.

Fratar je nežno prihvatio dete, podigao ga na katedru i onda počeo polako, natenane, da ga kolje pred ostalom decom, učiteljicom i ustašama. U učionici je nastala vriska i panika. Užasnuta deca su vrištala i skakala. A Filipović se smireno i jezuitski dostojanstveno obratio svojim ustašama: ‘Ustaše, ovo ja u ime Boga pokrštavam ove izrode, a vi sledite moj put. Ja prvi primam sav greh na moju dušu, a vas ću da ispovedim i razrešim svih greha.’

Onda je fra Filipović naredio učiteljici da svu srpsku decu izvede u dvorište. Potom je otišao u drugu učionicu, pa je i učiteljici Mari Tunjić naredio da izvede svu srpsku decu. U dvorištu je, na utabanom snegu, ukrug postavio ustaše, pa naredio deci da trče pored njih. Kako koje dete naleti, ustaša ga prikolje i izmrcvari. I sve tako dok sva deca nisu poklana. Za „koljačko krštenje“ ustašama su za prvo klanje najčešće podmetana deca…

Izbezumile smo se od strave i užasa koje su ustaše radile taj dan“.

Vladimir Dedijer, istoričar i publicista je objavio dva dokumenta, za koje tvrdi da se nalaze u Vojno-istorijskom arhivu u Beogradu, u fondu Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina.

Navodi da su oba ta dokumenta poslata 26. oktobra 1942. godine Ministarstvu spoljnih poslova Trećeg Rajha. U spomenutom izveštaju, donesenom u prevodu, piše da je 6. jula 1942. u okolini Banja Luke „ustaški bataljon kapetana Zelića“ izvršio veliki pokolj i da je u selu Drakulići pobijeno čitavo tamošnje srpsko stanovništvo, a da se isto dogodilo 7. februara 1942. u selu Motika, te 9. februara u selu Šargovac“.

Žrtve ove ‘akcije’ bili su: u Motiki blizu 100 porodica sa 700 članova, u Drakulićima (rudnik Rakovac) 60 radnika, u Šargovcu 120 lica.

Posledice
Posle ovog svirepog ustaškog zločina, u opljačkane srpske kuće naseljavani su Hrvati, tako je posle Drugog svetskog rata, na popisu stanovništva iz 1948. godine, u Drakuliću bilo daleko više Hrvata.

Komunističke vlasti SFRJ su godinama posle rata sakrivale ovaj zločin, kako se ne bi narušavali ideologija bratstva i jedinstva jugoslovenskih naroda. Tek 1965. godine u Drakuliću je podignut spomenik sa petokrakom, na kome je naslov bio „ŽRTVAMA FAŠISTIČKOG TERORA“: Isto tako, na spomeniku je umanjen broj žrtava. Pisalo je da je ubijeno 1.400 ljudi, a sakrivena je i nacionalnost žrtava i dželata.

  1. godine, u Drakuliću je započeta izgradnja spomen hrama, za žrtve ustaškog pokolja 1942. godine, a 1989. hram je i osveštan. Tokom raspada SFRJ, 1991. godine, gradske vlasti Banja Luke, su zamenile na spomeniku petokraku pravoslavnim krstom, a broj žrtava je prepravljen na 2.300 ljudi. Spomenik je tada i osveštan i održavaju se svake godine parastosi.


Suđenja
Miroslavu Filipoviću je suđeno 1946. pred sudom u Beogradu. Osuđen je na smrt i obešen. Viktor Gutić je posle rata pobegao u Italiju. Prepoznat je i izručen Jugoslaviji. Suđeno mu je pred sudom u Sarajevu. Osuđen je na smrt i pogubljen u Banjaluci 20. februara 1947. godine.

Veliki broj poznatih ustaških krvnika, koji su učestvovali u ovom svirepom zločinu posle rata nisu kažnjavani, niti osuđivani. Naprotiv, dobijali su funkcije u administraciji komunističke vlasti.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti