U IRANU SVE NAPETIJE: Policija puca na demonstrante

Obavezno pročitajte

Policija u iranskoj prestonici nije pucala na demonstrante i oficiri su dobili naređenje da pokažu suzdržanost, rekao je šef teheranske policije pošto su svetski mediji preneli vest da su snage bezbednosti ispalile bojevu municiju i suzavac na građane koji su protestovali protiv prvobitnog negiranja Islamske Republike da je oborila ukrajinski avion.

U iranskim državnim medijima nije bilo izveštaja o incidentu nedaleko od Azadija, trga Slobode u Teheranu, u nedelju uveče gde su održani protesti.

- Advertisement -

Ipak, na nekim video snimcima za koje se navodi da su sa tih protesta, kako prenosi AP, vide se demonstranti koji beže pošto je među njih ispaljen suzavac, a jedna žena na farsiju viče: „Ispalili su suzavac na ljude! Azadi skver. Smrt diktatoru!“ Na dugom snimku je se vidi kako jednu ženu odvlače dok iza nje ostaje krvavi trag na zemji, dok okupljeni govore da je upucana u nogu.

Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost tih snimaka.

„Na protestima policija apsolutno nije pucala, jer je dato naredenje da pokažu suzdržanost“, rekao je Hosein Rahimi, šef teheranske policije.

Policija u crnim uniformama i sa kacigama rasporedila se pre toga na trgu Vali-e Asr, na Teheranskom univerzitetu i ispred drugih gradskih znamenitosti.

Pripadnici Revolucionarne garde patrolirali su gradom motociklima, a na ulicama su bili, kako se navodi, pripadnici obezbeđenja u civilu, prenosi AP.

U padu ukrajinskog aviona u sredu poginulo je svih 176 ljudi, uglavnom Iranaca i dvojih državljana Irane i Kanade, a iranske vlasti su tek u subotu priznale da su ga njene oružane snage slučajno gađale.

Iranci su izrazili gnev zbog obaranja aviona i pogrešnih objašnjenja visokih zvaničnika usled tragedije, istovremeno oplakujući stradale među kojima je bilo mnogo mladih ljudi koji su studirali u inostranstvu.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu