U Beogradu je održan krstni hod u znak podrške Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

Obavezno pročitajte

13 maja, srpski pravoslavni vernici iz organizacije „Vidovdansko hodočašće“ održali su krstni hod kroz Beograd.

Njihov cilj je bila molitvena podrška Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi i privlačenje pažnje javnosti na problem terora koji se sprovodi nad UPC, kojoj se nasilno otimaju crkve i svetinje.

- Advertisement -

Hodočasnici su bili u majicama sa slikom Počajevske ikone Bogorodice na grudima i amblemom akcije na leđima „Ne damo Svetinje UPC“. Propešačen je put od hrama Svetog Save na Vračaru do ispred manastira Vavedenje. Molitvena povorka je na tom putu simbolično prošla pored ambasade Ukrajine u Srbiji.

Na čelu krstnog hoda nošen je krst, koji je organizacija „Vidovdansko hodočašće“ više puta nosila sa sobom na hodočašća na Kosovo, Jerusalim i Atos. Vernici su u rukama nosili ikonopisane replike čudotvornih srpskih ikona. Tokom hoda je neprestano čitan Psaltir i pevana himna „Bogorodice Djevo“. Nakon završetka hoda, obavljena je molitva Presvetoj Bogorodici za utvrđenje ukrajinske braće i sestara u svojoj veri.

Pored toga, hodočasnici su pročitali izjavu o situaciji sa UPC.

U njoj su u ime svoje organizacije zamolili episkope i sveštenike Srpske crkve da slede primer pravoslavnih jerarha koji su se javno zauzeli za UPC, da javno dignu svoje glasove u zaštitu Ukrajinske pravoslavne crkve.

Takođe, učesnici hoda su zamolili profesore, studenate i bogoslove srpskih pravoslavnih fakulteta i bogoslovija da izraze svoju javnu podršku Kijevskoj duhovnoj Akademiji i Seminariji UPC.

Organizator događaja Hadži-Milan Ivanković je naglasio da je krstni hod održan pod sloganom „Nećemo dati naše Svetinje“.

„Kijevo-Pečerska i Počajevska Lavra su svetinje za sve pravoslavne, uključujući i pravoslavne Srbe. Upravo zbog toga, organizacija ‘Vidovdansko hodočašće’ je odlučila da svoj 17. Krstni hod na Kosovo i dalje na Atos posveti našoj braći i sestrama iz Ukrajine. Tokom 1100 km našeg hodočašća mi ćemo se moliti za našu braću i sestre iz UPC da izdrže sva gonjenja i da čvrsto ostanu u pravoslavnoj veri“, – istakao je Ivanković.

Kako je primetio jedan od učesnika krstnog hoda, aktivista Srđan Krunić, u Srbiji sa bolom posmatraju šta se događa u Ukrajini.

„Mi smo jedna Crkva. Zato su patnje UPC i naše patnje, a tuga njene pastve je naša tuga. Ono što se događa u Ukrajini sa UPC je direktno kršenje osnovnih ljudskih prava, naročito kršenje prava na slobodu vere i savesti. Vernike prebijaju, sakate, gađaju suzavcem. Otimaju im hramove, parohijske domove i episkopska sedišta. Sve se to čini da bi se sa uništenjem kanonskog pravoslavlje u Ukrajini otvorio put za novu uniju, za odlučujuću promenu religioznog mentaliteta naroda. Nadam se da će i druge srpske pravoslavne organizacije krenuti našim putem i organizovati proteste protiv terora nad UPC“, – istakao je Krunić.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu