U Beogradu diplomatski „petoboj“, Vučić tvrdi – pritisak na Srbiju na vrhuncu

Obavezno pročitajte

Iako nije zvanično – sutra se u Beogradu održava važan mini samit o Kosovu. Diplomatski predstavnici Berlina, Pariza i Rima stižu na pregovore, a sa njima i izaslanici Evropske unije i SAD. Sam predsednik Srbije kaže da je pritisak na Srbiju kada je reč o Kosovu dosegao vrhunac, ali da je tako i sa zahtevom da Srbija uvede sankcije Rusiji

Pravi diplomatski „petoboj“ sprema se u petak u Beogradu. I već je imao svoju uvertiru u Davosu.

- Advertisement -

„U petak imam potvrdu da ću se sastati sa pet predstavnika. Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Lajčakom“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sa Lajčakom dolazi i možda najvažniji gost, američki izaslanik Gabrijel Eskobar koji je toliko često u Beogradu da ga i Vučić i novinari zovu Gejb. Pred njihov dolazak, specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole u intervjuu za N1 rekao je novinaru Dušanu Mlađenoviću da će u centru predstojećih razgovora biti Zajednica srpskih opština.

„Neki detalji moraju još biti izglancani i usavršeni. Kosovska Vlada mora razgovarati sa svojim građanima na severu i u drugim delovima Kosova koji žele da njihovi stavovi budu zastupljeniji što se tiče upravljanja njihovim zajednicama. I zato je važno da ZSO bude formirana“, poručio je specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole.

Svedoci smo do sada neviđenog pokušaja ubrzanja rešenja kosovskog pitanja, kaže za N1 dugogodišnji ambasador Ognjen Pribićević.

„Ovo je vreme jako brzo, potpuno novo, vreme instant rešenja. Pretpostavljam da mnogi misle da se i ovi problemi kao što je problem Kosova mogu sada brzo rešiti. Ali ja nisam optimista. Očekujem da će se pritisci nastaviti, ali rekao bih da su dve strane toliko udaljene da je zaista teško očekivati da se nađu neka rešenja“, dodaje Pribićević.

Pritisak je povećao i Evropski parlament koji je u rezoluciji zauzeo oštar stav prema Srbiji. Pre svega zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali i zbog stanja u vladavini prava.

„Mislim da je bilo jasno da će Evropska unija vršiti pritisak na Srbiju za uvođenje sankcija Rusiji. To je nešto što je potpuno očekivano jer je jednom za svagda interes EU da razdvoji Srbiju od Rusije jednom za svagda“, kaže Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Reakcije predsednika i ministra spoljnih poslova na izveštaj Evropskog parlamenta bile su burne. Ivica Dačić je rekao da je izveštaj licemeran prema Srbiji.

„Video sam se sa ministrom jutros. On ide u Brisel sledeće nedelje. Mislim da je važno da nastavimo dijalog i radujemo se njegovoj poseti“, naveo je šef misije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Predsednik Vučić najavio je da će posle petostranih razgovora u petak obaviti konsultacije sa Vladom i o Kosovu i o odnosu prema Rusiji.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu