TUŽAN KRAJ MILANA OBRENOVIĆA: Prvi srpski kralj (FOTO)

Obavezno pročitajte

Kralj Milan Obrenović ostaće upamćen kao prvi srpski kralj “posle Kosova. Za vreme njegove vladavine Srbija je stekla međunarodno priznanje, a on se često navodi i kao vladar koji je “doveo Evropu u Srbiju”.

Ipak, svi ovi uspesi kralju Milanu nisu doneli sreću. Važio je za temperamentnog i stastvenog čoveka koji voli da uživa u svim čarima života. Pušio je, voleo da jede, još više pije, a ponajviše juri za ženama. Život je provodio prilično budno, u stalnom smenjivanju političkih događaja i ljubavnih avantura.

Kralja Milana Obrenovića pamtimo još i kao jednog od najlepših srpskih vladara

Milan Obrenović važio je i za najlepšeg srpskog vladara. Bio je stasit, lepih i pravilnih crta lica, živih očiju, sa isturenom bradom i tankom gornjom usnom.

Brak sa kraljicom Natalijom zato je bio ispresecan mnogobrojnim ljubavnim avanturama, stalnim svađama i aferama koje su punile stupce tadašnjih novina. Kralj Milan bio je i prvi srpski vladar koji se zvanično razveo.

Sve ovo, mora da je ostavilo posledice na zdravlje. Tog 11. februara 1901. umro je u Beču, od upale pluća. Bila mu je samo 47 godina.

Alt="Milana Obrenovića"
Smrt Kralja Milana Obrenovića

Po njegovoj smrti, bečki doktor Paltauf, profesor univerziteta koji je balsamovao kraljevo telo zabeležio je i jednu opasku.

– Nikada nisam video plastičnijeg i pravilnijeg razvijenoga tela. Kralj Milan bio bi savršen model za najlepšu mermernu statuu – smatrao je doktor.

Po sopstvenoj želji kralj Milan je sahranjen, tada van Srbije, u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori.

Grb Kralja Milana Obrenovića

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu