-2.5 C
Belgrade
petak, 28 januara, 2022

TURCI ŠIRE LAŽNE VESTI: Grci objavili prave podatke o situaciji na granici (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sirijac, migrant, koji je pokušao da pređe iz Turske u Grčku preminuo je od povreda zadobijenih prilikom intervencije grčkih bezbednosnih snaga, rekla su dva turska bezbednosna izvora za Rojters.

Međutim, grčki zvaničnici su izjavili da je reč o lažnoj vesti i da bi svi mediji trebalo da odgovornije obaveštavaju javnost o tome šta se dešava.

FOTO: EPA / SEDAT SUNA

Grči mediji prepuni su vesti i snimaka na kojima se vidi masovno „provaljivanje“ migranata na terotoriju Grčke, a samim tim i EU. U tim pokušajima neretko dolazi i do sukoba sa grčkom policijom, a danas se pojavila vest da je grčka policija upucala jednog Sirijca, koji je kasnije preminuo.

- Advertisement -

Međutim, grčki zvaničnici su za list „Katimerini“ izjavili da je reč o lažnoj vesti i da bi svi mediji trebalo da odgovornije obaveštavaju javnost o tome šta se dešava na granici s turskom.

Vest je prvobitno objavio Rojters, pozivajući se na svoje izvore.

Prema ovoj britanskoj agenciji, incident se dogodio pošto je turska vlada otvorila granice prošle nedelje i dopustila migrantima da krenu ka Evropi.

- Advertisement -

​Više od 10.000 migranata pokušalo je da pređe granicu, a graničari su ispalili suzavac na migrante na ničijoj zemlji.

Povodom sve komplikovanije situacije na granici, grčka vojska je saopštila da će u oblasti duž reke Evros (reka Marica) koristiti pravu municiju.

Premijer Kirjakos Micotakis rekao je da je Grčka povećala „nivo odvraćanja na granicama do maksimuma“.

Grčka je saopštila danas da se suočava sa ozbiljnom pretnjom više hiljada migranata na njenim granicama pošto je Turska omogućila njihovo kretanje.

„U ovim uslovima sadasnja situacija je aktivna, ozbiljna, teška pretnja nacionalnoj bezbednosti Grčke“, rekao je portparol vlade Stelios Pecas.

Prema njegovim rečima, Turska ohrabruje takvo kretanje migranata, prenosi Rojters.

Od kada je Ankara saopštila da više neće sprečavati kretanje migranata sa EU, veliki broj ljudi okupio se na granici sa Grčkom, gde je došlo do incidenata kada su grčki policajci koristili suzavac protiv migranata koji su ih gađali kamenjem.

Grčka vlada je sinoć saopštila da je za 24 sata sprečen ulazak 9.972 lica iz Turske oko Evbosa, a da su uhapšene 73 osobe.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti