TUGA, GLEDAJ SRBIJO: Građani se grabe za besplatni paradajz, tužna slika ide u svet! (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Nezadovoljni otkupnom cenom robe, odnosom države prema seoskim domaćinstivima, oko 50 poljoprivrednika iz čitavog Jablaničkog okruga danas se okupilo ispred velikih marketa u Leskovcu kako bi iskazali nezadovoljstvo. Oni su pozivali prolaznike da iz kutija uzimaju paradajz, te da ne kupuju onaj u marketima od preko 100 dinara, kada već oni dele besplatno.

Ipred marketa „Lidl“ i „Roda“ u Mlinskoj ulici poljoprivredni proizvođači su za oko 30 minuta podelili nekoliko tona paradajza, a kako sami kažu, razlog za takvu odluku, pored niske cene je i to što su prethodnih godina dobijali kritike zašto ne dele građanima besplatno paradajz, a ne da ga rasipaju po deponijama. Takođe na nekoliko mesta su bile postavljene i humanitarne kutije za pomoć bolesnoj deci, pa su proizvođači apelovali na prolaznike da doniraju novac.Umesto da plate paradajz prolaznici donirali novac.

Prethodnih godina smo imali istih problem i tada su nas kritikovali zašto proizvode ne poklanjamao narodu. Evo sad to radimo i nastavićemo sa ovakvim akcijama sve dok ne uspemo da podelimo sve količine koje imamo. Sa cenom od 10 dinara po kilogramu, kolika je otkupna cena, mi ne pokrivamo ni osnovne troškove. Postavili smo i kutije za pomoć deci kojoj je novac potreban, pa eto, umesto da građani odu u „Lidl“ i neka bar ovde doniraju novac – rekao je jedan od okupljenih povrtara.

- Advertisement -

Cenom sa kojom bi proizvožači bili zadovoljni je između 50 i 60 dinara, kako bi uspeli da pokriju troškove proizvodnje, ali i da zarade.

Ne tražimo kao što je u marketima 100 dinara. Uzeli smo subvencije od države, kredite, ogromna su ulaganja. Kako da vratimo, jedino da prodajemo njive i kuće. Sve je poskupelo, radnici, hemija, jedino je otkupna cena paradajza sve niža i dostigla je dno, kao što vidite – rekao je poljoprivrednik iz sela Svirce.

Sa proivođačima su saglasni i prolaznici koji su mogli da priđu i napune svoje cegere i kese.Prolaznici punili kese i cegere;

Veliki proizvođači od ovih ljudi otkupljuju paradajz za male pare, a posle ga nama prodaju po mnogo većoj ceni. Znači proizvođači i kupci su žrtve, a preprodavci i šverceri se bogate. Država mora da stane na put tome. Povećavaju nam se penzije, a u marketima cene samo rastu – rekao je Leskovčanin.

Okupljeni poljoprivrednici danas će u Kabinetu gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića razgovarati sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a na tom sastanku će pokušati da iznesu sve probeleme koje imaju. Ipak, kažu da nisu previše optimisti, s obzirom na to da upravo država Srbija uvozi velike količine paradajza iz Albanije i Turske.

Inače, na samom protestu bili su i bliski saradnici Gorana Cvetanovića koji su pomno posmatrali šta se dešava.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu