21.6 C
Belgrade
ponedeljak, 8 avgusta, 2022

U SRBIJI ĆE SVAKO TREĆE AUTOMOBIL IĆI NA GROBLJE AUTOMOBILA: Samo najbogatiji će da voze! (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Srbiji imate oko 2,4 miliona registrovanih automobila. Procene su da tehnički pregled, po pitanju izduvnih gasova ne može da prođe od 800.000 vozila, pa na više. Ukoliko ste imali katalizator, a sada ga nemate, vi ste u tom smislu, tehnički neispravni, ali pitanje je da li će to početi da se primenjuje od 5. jula ili neće, rekao je advokat Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja u emisiji Reč produkcije Helmkast, gde je bio gost zajedno sa Jovanom Radovanoićem, mašinskim inženjerom, konstruktorom i ujedno diplomiranim pravnikom.

Okanović je rekao da nije rešenje ni prebacivanje na automobile na struju, jer postoji ekološki problem i u proizvodnji struje, pa pita „koliko ćemo lignita više trošiti za proizvodnju struje“ i kako ćemo odlagati baterije iz elektro vozila što je po njegovim rečima „jako složen i skup proces i nešto što utiče na životnu sredinu“.

- Advertisement -

Kako je pored prisustva katalizatora predviđeno i da se meri dozvoljena količina ugljen dioksida i izduvnih gasova, Jovan Radovanović je objasnio da je pravilnik o tehničkim pregledima stupio na snagu još pre tri godine, te da novi tehnički pregledi već imaju merenja emisija izduvnih gasova, dok je starim tehničkim pregledima Agencija za bezbednost saobraćaja dala rok od tri godine da se tome prilagode.

  • Mislim da 35-40 posto tehničkih pregleda neće moći da ispuni uslove koji se traže, a to su i objekti i oprema i merna i regulaciona oprema, kadar… Pretpostavlja se da 450-500 tehničkih pregleda neće moći da ispuni sve uslove. To su rigorozni uslovi. Imao sam priliku u Makedoniji da razgovaram sa predstavnikom nemačke Dekre, i oni ulaze na naše tržište. I kad dođe jedan takav sistem na naše tržište, pitanje je šta će naši tehnički pregledi da rade – kaže Radovanović.

On je kazao i da deo saobraćajne policije tera tehničke preglede da krše zakon pogrešnim tumačenjem pravilnika, „zbog čega su tehnički pregledi u strahu“, a što stvara dodatne troškove vlasnicima vozila i probleme prilikom registracije.
Prema rečima Radovanovića, problematično je da se dozvoljena količina izduvnih gasova određuje prema prospektu proizvođača, kada se zna da su neki proizvođači varali sa softverima za gasove.

  • Pa šta ćemo da radimo sa vozilima marke Mercedes, Audi, Folksvagen, kad su oni menjali softvere? Kada dođu naši građani, ili privreda, na tehničke preglede, i oni će reći: „Vaše vozilo folksvagen pasat, 2016. godište u nomenklaturi treba da ima CO2 toliki“, a on kaže, „čekajte, kako znate da treba toliki, kad su oni varali?“ – ukazao je Radovanović.
    On je rekao da je prema istraživanjima zagađenje koje dolazi od automobila ispod 10 posto, „a problem je teška industrija, Obrenovac, Smederevo, Bor…“.
  • Kad čujete na vestima žuta kiša, crvena kiša, to su domaći zagađivači – ukazao je on, rekavši da ne treba izbacivati vozila iz saobraćaja zbog izduvnih gasova, već je pametnije rešenje uvesti ekološku taksu za veće zagađivače među vozilima, sa čime se i drugi sagovornik složio.

Radovanović je pokazao „čarapu za prozore“ koja zatamnjuje stakla i potpuno je „legalna“ za razliku od folija koja moraju samo u Srbiji da prođu rigorozne kontrole i plaćanja. Takođe je pokazao i potpuno nov disk koji prema pravilima koja treba da stupe na snagu, ne bi prošao tehnički pregled jer prelazi propisani stepen ovalnosti.

- Advertisement -

Okanović je, s druge strane, ocenio da smo došli u situaciju da umesto da brinemo o bezbednosti saorbaćaja, „pravimo građanima i privredi problem tamo gde problema nema“.

  • Otišli smo u neku birokratizaciju. Da li treba poligon za tehničke preglede 70 ili 69 metara. Pretpostavljam da je to iz nekog razloga važno, ali eto čovek je recimo imao problem sa poligonom za obuku, propisano je da širina trake treba da bude, recimo dva i po metra, i došli su, uzeli metar, i izmerili da ima od spoljne do spoljne ivice crte dva i po metra. Pa su mu rekli: „Ali ne od spoljne do spoljne, nego od unutrašnje do unutrašnje treba dva i po metra“. Dakle, mi se stalno udaljavamo od suštine, a to je da smanjimo broj poginulih u saobraćajnim nesrećama – istakao je Okanović.

U emisiji se govorilo o problemima poljoprivrednika prilikom registracije traktora i drugih vozila, pa tako su navedeni slučajevi da se traktoristi ne priznaje novo svetlo koje je ugradio, već mu se traži fabričko, iako se to fabričko više ne proizvodi, a nema suštinski nikakve razlike između ta dva.

Takođe, govorilo se zašto taksista koji kupi fabrički auto sa sedam sedišta, mora da plati da izbaci dva sedišta da bi taksirao. Saznaćete da li smeju da vas vrate sa graničnog prelaza zbog neplaćenog prekršaja. Takođe, u kojoj situaciji smete da prekoračite dozvoljenu brzinu, ali i da li se most računa kao naseljeno mesto, odnosno da li tu važi ograničenje brzine 50km/č.

Takođe, bilo je reči o nelogičnostima da platite veću kaznu jer niste u roku prijavili ko je vozio vaš auto u trenutku pravljenja prekršaja, nego što je kazna za sam prekršaj.

Dati su i predlozi rešenja za registraciju vozila, između ostalog i da uopšte nema tehničkog pregleda u periodu od recimo pet godina, odnosno dok je vozilo pod garancijom proizvođača.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti