29.8 C
Belgrade
nedelja, 25 jula, 2021

TRAŽE OD BAJDENA DA UMIRI KURTIJA: EU priznala da ne može da kontroliše Prištinu, u dijalog se uključuju i SAD!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Sada više nema nikakve dileme: zvanični Brisel priznao je da je nemoćan da pomeri dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke i u ovom poslu uzda se u pomoć Vašingtona.

TRAŽE OD BAJDENA DA UMIRI KURTIJA: EU priznala da ne može da kontroliše Prištinu, u dijalog se uključuju i SAD! 1

DŽo Bajden. (Foto: Jutjub)

Ovako sagovornici medija tumače poruke evropskog šefa diplomatije Đuzepa Borelja da će se odmah posle dijaloga u Briselu, zakazanom u utorak, 15. juna, „ako bude potrebe konsultovati i sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom o ishodu razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija“.

Po mnogima, Bajden koji je već stigao u Evropu, gde učestvuje na tri važna okupljanja „zapadnih saveznika“ – samitu G7, samitu EU i SAD i samitu NATO – praktično će staviti i „pečat“ na obnovu zajedničkog evropsko-američkog pristupa rešavanju kosovskog čvora i povratak Amerike na velika vrata u dijalog.

- Advertisement -

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže, za „Novosti“, da će posle naredne nedelje mnoge stvari biti mnogo jasnije:

– Kurti će očigledno minirati dijalog, on nastavlja da inisistira da nema razgovora o ZSO i da mora da se priča o priznavanju, što je za Beograd neprihvatljivo, i Borelj je zbog toga unapred potražio podršku SAD, jer EU nema ni snage ni mehanizme da deluje na Prištinu. Srbija ne snosi nikakvu krivicu za stanje u dijalogu, sve je u rukama zapadnih centara moći. Ovo je test za Vašington, da li će pokazati dobru volju i izvršiti uticaj na Kurtija da odustane od ovih svojih pozicija. Ako se to ne dogodi, onda ćemo znati da je njihov cilj isti – da Srbija prizna Kosovo.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da Amerika nikada nije ni napuštala „kosovsku priču“, samo što sada tu politiku sa dva koloseka iz vremena Donalda Trampa, vraća na jedan, sinhronizovan sa evropskim partnerima:

- Advertisement -

– Dolazak Bajdena u Evropu je pompezan i praktično najavljuje da će Vašington čvršće vezati EU za svoju politiku i interese. To će se odraziti i na rešavanje kosovskog pitanja. Na nas će sada pritisci biti još jači, jer će biti sinhronizovani.

Kurti je u petak, u parlamentu u Prištini, ponovio stav da sa dijalogom ne treba žuriti, da razgovori moraju da se vode u pravcu da Beograd prizna nezavisnost Kosova i pozvao EU da „pritiska“ Srbiju.

Inače, ministarka pravde Maja Popović, poručila je u petak da Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije.

- Advertisement -
SourcePravda
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti