19.6 C
Belgrade
subota, 13 avgusta, 2022

TRAMP ZAPRETIO: Uvešćemo sankcije kakve do sada nisu nikada videli

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Američki predsednik Donald Tramp Iraku je zapretio sankcijama nakon što je irački parlament doneo rezoluciju kojim će izbaciti sve strane vojske iz svoje zemlje, javlja CNBC.

Napetost i presija na Bliskom istoku postaju sve žešći i fatalniji posle napada Amerike na Bagdad što je Tramp u kojem je poginuo Kasem Sulejmani, iranski vojni generali.

- Advertisement -

U obraćanju reporterima Tramp je rekao da će im uvesti sankcije takve, da će iranske sankcije spram njih izgledati blago i da će u slučaju bilo kakvog otpora Irak staviti pod još veći pritisak.

Imamo skupu vazdušnu bazu u Iraku. U nju su uložene milijarde dolara i nećemo je napustiti ako nam je ne isplate„, rekao je Tramp.

Podsećanja radi, irački parlament usvojio je rezoluciju kojom od vlade traži da izbaci strane vojne jedinice iz Iraka i osigura da one više ne koriste iračku teritoriju, vode ili vazdušni prostor, nakon što su SAD likvidirale iranskog vojnog generala Kasema Sulejmanija.

- Advertisement -

Rezolucije parlamenta, za razliku od zakona, za vladu nisu obvezujuće ali irački premijer Adel Abdul Mahdi ranije je pozvao parlament da okonča prisutnost stranih jedinica.

Irački funkcioneri u raznim ministarstvima pripremaju memorandum o pravnim i proceduralnim koracima kako bi se provela parlamentarna odluka o odlasku stranih snaga„, objavio je  Abdel-Mahdijev kabinet u saopštenju nakon izglašavanja rezolucije.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti