TRAMP ZAPRETIO: Uvešćemo sankcije kakve do sada nisu nikada videli

Obavezno pročitajte

Američki predsednik Donald Tramp Iraku je zapretio sankcijama nakon što je irački parlament doneo rezoluciju kojim će izbaciti sve strane vojske iz svoje zemlje, javlja CNBC.

Napetost i presija na Bliskom istoku postaju sve žešći i fatalniji posle napada Amerike na Bagdad što je Tramp u kojem je poginuo Kasem Sulejmani, iranski vojni generali.

- Advertisement -

U obraćanju reporterima Tramp je rekao da će im uvesti sankcije takve, da će iranske sankcije spram njih izgledati blago i da će u slučaju bilo kakvog otpora Irak staviti pod još veći pritisak.

Imamo skupu vazdušnu bazu u Iraku. U nju su uložene milijarde dolara i nećemo je napustiti ako nam je ne isplate„, rekao je Tramp.

Podsećanja radi, irački parlament usvojio je rezoluciju kojom od vlade traži da izbaci strane vojne jedinice iz Iraka i osigura da one više ne koriste iračku teritoriju, vode ili vazdušni prostor, nakon što su SAD likvidirale iranskog vojnog generala Kasema Sulejmanija.

Rezolucije parlamenta, za razliku od zakona, za vladu nisu obvezujuće ali irački premijer Adel Abdul Mahdi ranije je pozvao parlament da okonča prisutnost stranih jedinica.

Irački funkcioneri u raznim ministarstvima pripremaju memorandum o pravnim i proceduralnim koracima kako bi se provela parlamentarna odluka o odlasku stranih snaga„, objavio je  Abdel-Mahdijev kabinet u saopštenju nakon izglašavanja rezolucije.

Ostavite komentar

Najnovije objave

FILMSKI DEBI AKADEMIKA MRĐANA BAJIĆA

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Mrđan Bajić, inače jedna od najvećih uzdanica odlazećeg predsednika SANU Vladimira...

Još priča na sličnu temu