TRAMP POTPISAO NAREDBU, ZUKERBERG PANIČI: Da li je ovo kraj društvenim mrežama? (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Tramp potpisao naredbu

Američki predsednik Donald Tramp je potpisao u četvrtak uveče, 28. maja, izvršnu naredbu o društvenim mrežama.

Kako je objavio na Tviteru, naredbu je potpisao da bi „zaštitio i podržao slobodu govora i prava američkog naroda“.

- Advertisement -

Naredbom se vladinim agencijama nalaže da traže od nezavisnih agencija koje donose propise, kao što su Federalna komisija za komunikacije i Federalna komisija za trgovinu, da prouče da li mogu da uvedu nova pravila za društvene mreže, ali stručnjaci izražavaju sumnju da bi se bilo kakve promene mogle provesti bez akta Kongresa i da bi teško preživele na sudu.

Tramp,

Reakcija od Trampa dolazi nakon što je društvena mreža Twitter postavila znak upozorenja na dva Trumpova tweeta da informacije iz njih treba proveriti. Te poteze je ocenio kao „uredničke odluke“ Twittera koje spadaju u oblast političkog aktivizma, navodi Asocciated Press.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država nakon toga je rekao da će republikanci pokušati zatvoriti platforme društvenih medija, koje je optužio da guše konzervativne glasove.

Pre potpisivanja naloga, Trump je rekao da društveni mediji imaju „nekontrolisanu moć cenzure, ograničavanja, uređivanja, oblikovanja, skrivanja, menjanja gotovo bilo kojeg oblika komunikacije između građana ili velike publike“. Dodao je da u američkoj istoriji ne postoji presedan za tako mali broj korporacija da kontrolišu takvu „sferu ljudske interakcije“.

Američki zakon štiti platforme društvenih medija od odgovornosti za objavljeni sadržaj, jer se tretiraju više kao platforme, a ne kao izdavači.

Izvršnom naredbom se traži promena trenutnog tumačenja, čime bi kompanije poput Twittera i Facebooka bile podložne tužbama i pojačanim vladinim propisima.

U iščekivanju izvršnog naređenja, izvršni direktor Twittera Jack Dorsey objavio je da će kompanija „nastaviti isticati netačne ili sporne informacije o izborima u celom svetu“. Dodao je i da to ne čini Twitter arbitrom istine.

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg rekao je za Fox News da se njegova politika razlikuje od politike na Twitteru.

„Čvrsto verujem da Facebook ne bi trebao biti arbitar istine o svemu što ljudi kažu na mreži“, rekao je.

Agencija Rojters je prethodno objavila kako je Unija za američke građanske slobode navela da Prvi amandman američkog Ustava ograničava mere koje Trump može poduzeti.

Ostavite komentar

Najnovije objave

MILOŠ VUČEVIĆ: Do 14 sati završićemo raspoređivanje jedinica, nadamo se političkom rešenju

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da će se do 14 časova završiti potpuno raspoređivanje formacija jedinica, u skladu...

Još priča na sličnu temu