TRAMP DOBIJA OBELOVU NAGRADU?! Širi mir u svetu PA BI DA MU SE ODUŽE

Obavezno pročitajte

Ključni razlog to što je Tramp posredovao u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Američki predsednik nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu.

„Foks njuz“ navodi da je Tramp nominovan samo nekoliko nedelja nakon što je posredovao u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Trampa je nominovao norveški poslanik Kristijan Tibring-Gjede koji je pohvalio američkog predsednika za napore na rešavanju dugotrajnih sukoba u svetu.

- Advertisement -

Tibring-Gjede, koji je i predsedavajući norveške delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, u pismu Nobelovom komitetu naveo je da je predsednikova administracija igrala ključnu ulogu u uspostavljanju odnosa između UAE i Izraela.

– Kako se očekuje da će druge bliskoistočne zemlje pratiti korake UAE ovaj sporazum bi mogao da promeni pravila igre što će pretvoriti Bliski istok u region saradnje i prosperiteta – naveo je Tibring-Gjede.

On je dodao da je predsednik imao ključnu ulogu u olakšavanju kontakata između sukobljenih strana i u stvaranju nove dinamike u drugim dugotrajnim kontaktima, kao što je spor oko granice u Kašmiru između Indije i Pakistana, sukob između Severne i Južne Koreje, kao i pitanje nuklearnih kapaciteta Severne Koreje.

Ocenio je i da je Tramp učinio više da se postigne mir između država od većine drugih kandidata za nagradu za mir. Pohvalioje Trampa i za povlačenje velikog broja vojnika sa Bliskog istoka.

– Prekinuo je 39-ogodišnji trend američkih predsednika koji su ili započinjali ratove ili uvodili SAD u oružane međunarodne sukobe. Poslednji predsednik koji je izbegao da to uradi bio je laureat za nagradu za mir Džimi Karter – naglasio je norveški poslanik.

Ovo nije prvi put da je Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir, pošto je Tibring-Gjede već predao jednu takvu nominaciju 2018. godine, zajedno sa još jednim norveškim zvaničnikom, nakon samita američkog i severnokorejskog lidera u Singapuru.

Navodno je i japanski premijer uradio isto, ali Tramp nije pobedio.

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu