18.6 C
Belgrade
utorak, 17 maja, 2022

TRAMP KRVNIČKI UDARIO NA VLASNIKE DRUŠTVENIH MREŽA: Stopira vojni budžet !

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Tramp ulaže veto na zakon o odobrenju nacionalne odbrane

Američki predsednik Donald Trump obavezao se da će staviti veto na Zakon o odobrenju nacionalne odbrane (NDAA), kojim se utvrđuje vojni budžet za 2021. godinu, ukoliko ne bude ukinuta mera koja štiti kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže od odgovornosti za korisnički sadržaj.
Tramp traži da se eliminiše pretnja nacionalnoj bezbednosti na društvenim mrežama, obećavajući da će staviti veto na vojni budžet ukoliko odredba kojom su društveni mediji zaštićeni od odgovornosti ne bude ukinuta.

Tramp je i pre izbora više puta ukazivao da je paragraf 230. pomenutog zakona veoma problematičan i da otvara put cenzuri i pristrasnosti i pozivao zakonodavce da izmene ili ukinu odredbu.

tramp
- Advertisement -

On traži da platforme društvenih mreža budu odgovorne kao „izdavači“ korisničkog sadržaja, a ne da im je odredbom omogućena zaštita od tužbi.

Iako je predsednik u maju potpisao izvršnu uredbu kojom se pokušava ukinuti zaštita kompanija društvenih mreža, direktiva zapravo nije ukinula sporni paragraf 230, već je samo sadržavala poziv Saveznoj komisiji za komunikacije da „razjasni“ značenje odredbe.

Kompanije kao što su Tviter i Fejsbuk zaštićene su od zakonske odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njihovi korisnici, u okviru paragrafa 230 zakona o komunikacijama iz 1996. godine, zato što se smatraju „platformama“ a ne „izdavačima“ koji mogu da budu tuženi za sadržaj.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti