17.5 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

TRAMP JASNO: Neću potpisati!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je danas da neće potpisati predlog zakona o pomoći u vrednosti od 892 milijarde dolara.
On uključuje pružanje pomoći pojedinačno državljanima SAD.

Tramp smatra da bi zakon trebalo izmeniti kako bi se povećala iznos podsticaja.

„Zakon koji sada planiraju da vrate na moj sto je mnogo drugačiji nego što je očekivano. To je zaista sramota“, rekao je Tramp u video poruci objavljenoj na Tviteru.

- Advertisement -

Trump je od Kongresa zatražio povećanje iznosa podsticaja na 2.000 dolara za pojedince i 4.000 dolara za parove, umesto „smešno niskih“ 600 dolara za pojedince, koliko je navedeno u predlogu zakona, prenosi Rojters.

Tramp se požalio i zbog novca koji je obezbeđen za strane države, Smitsonovski institut, koji predstavlja grupu muzeja i istraživačkih centara pod uprave SAD, kao i za uzgoj ribe.

„Tražim takođe od Kongresa da se odmah reši rasipničkih i nepotrebnih delova ovog zakona i da mi pošalje primeren zakon, ili će naredna administracija morati da donese paket mera za pomoci za Kovid-19. A možda ću ta administracija biti ja“, poručio je Tramp, koji i dalje insistira da je pobedio na izbrima u novembru.

- Advertisement -

Tramp, koji će napustiti funkciju predsednika 20. januara kada izabrani predsednik Džo Bajden položi zakletvu, nije koristio reč „veto“ u svom obraćanju.

Američki Kongres je u ponedeljak uveče usvojio zakon o ekonomskoj pomoći vredan skoro 900 milijardi dolara, kojim će se pomoći pojedinačno državljanima SAD, ali i privatnim firmama koje su pogođene pandemijom koronavirusa.

Predlog zakona može se izmeniti, ako kongresni lideri žele to da urade. Ako ne žele, Trampu ostaje da potpiše predlog zakona, uloži veto ili ne uradi ništa i pusti da on postane zakon.

Bajden: Usvojićemo 2021. novi paket mera

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden rekao je da će njegova administracija, u toku naredne godine, usvojiti novi paket mera pomoći ekonomiji zbog kovid-19, uključujući novi krug stimulativnih isplata, prenosi Rojters.

Bajden je na konferenciji za novinare kazao da će pomenuti paket mera pomoći ekonomiji u iznosu od preko 735 milijarde evra (skoro 900 milijardi dolara), koji je Kongres usvojio ove nedelje, biti prvi korak, ali da će vlada morati da učini više po tom pitanju.

„Naši najmračniji dani u borbi protiv kovid-19 su ispred nas, a ne iza nas“, smatra Bajden.

- Advertisement -
SourceTanjug
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti