19.7 C
Belgrade
subota, 25 juna, 2022

TRAMP: „1 za svagda“ rešiću pitanje Kosmeta

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donalad Tramp pokušava da razreši jedan od najdužih međunarodnih sporova, pitanje Srbije i Kosova i Metohije, prenosi „SKY NEWS“

Tramp i njegovi savetnici su se nedavno susreli sa predstavnicima Srbije i Kosmeta da diskutuju o potencijalnom prekidu dugogodišnjeg konflikta i političkog prepucavanja između dve strane

- Advertisement -

Nameće se pitanje da li Tramp i njegova administracija mogu da razreše pitanje koje su mnogi bezuspešno pokušavali da reše do sada.

Reporteri su posetili Kosovo kako bi na licu mesta istražili atmosferu i rešenost stanovnika da se konflikt prekine.

Alt="Tramp"

20 godina kasnije „hladni rat“ se nastavlja. Političari sa obe strane koriste konflikt da bi razmenjivali međusobne uvrede, ograničavali prelazak preko granice i trgovinu. Etničke tenzije su još uvek veoma jake, teritorije su podeljene na severno Srpsko i južno Kosovsko etničko područje, naveo je reporter „Sky News-a“

- Advertisement -

Kosovska Mitrovica je simbol duboke podele na Kosmetu, na jednoj strani žive Srbi a na drugoj Kosovski Albanci. Obe stane imaju svog gradonačelnika i značajan broj NATO snaga da spreče nove sukobe.

Da li je Donald Tramp čovek koji će da ujedini region.

„Zgrabite ljude, privičute ih sebi, naterate ih da se izgrle, izljube i dogovore – ali da se dogovore onako kako vi želite“ izajvio je Tramp.

alt="Tramp"

Nakon što je Trampov takozvani „dogovor veka“ između Izraela i Palestine propao, Tramp, kako izveštava više novinskih agencija, uporno radi na pronalaženju rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Evropska Unija pregovara sa Srbijom i Kosmetom već 7 godina, ali Trampova administracija želi da se ovo pitanje reši „1 za svagda“ Ted Galen Karpenter je u svjojo izjavi za „Weekend Live“ rekao da su postupci Trampove administracije manjih razmera u odnosu na one koje povlači Evropska Unija, ali da bi rešenje ovog pitanja Trampu donelo značajnu pobedu, nešto što bi bilo popularno u celom svetu.

Trampovi savetnici, uključujući i njegovog zeta, nedavno su razgovorali sa predstavnicima Srbije i Kosmeta u odvojenim sastancima u Vašingtonu. SAD ohrabruje tzv. Kosovo da ukine takse na srpsku robu, a obe strane da razmene teritorije koje se preklapaju duž etničkih linija, navodi se dalje u izveštaju.

Lideri Srbije i Kosmeta iskazuju zaiteresovanost za dalje pregovore. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obavezao da razreši kosovsko pitanje za vreme svog mandata.

Isidora Stakić: I Vučić ima snagu da reši pitanje

Isidora Stakić iz BCSP-a izjavila je da je Vučić u stanju da prezentuje bilo koje rešenje s obzirom da ima apsolutnu većinu u vladajućoj koaliciji i veliki uticaj u domaćim medijima, pa ovo može da predstavi kao svoju pobedu i verujem da i on takođe želi da rešavanje ovog pitanja ubrza.

alt="tramp"

Ovo je možda jedini deo planete gde intrevencija SAD-a ima podršku svih strana, nastavlja reporter. Na Kosmetu se bivši Američki predsednik Bil Klinton slavi kao heroj, bulevari i ulice nose njegovo ime, možda je ovo trenutak kada i Tramp može da prigrli deo te slave za sebe, navodi se u reportaži.

Potpisivanje sporazuma donosi šansu da se konačno stavi pečat na krvavo poglavlje u balkanskoj istoriji, završio je Brenton Kaloran.

- Advertisement -
SourceSkyNews
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti