U TOKU JURIŠA TRAMOVIH PRISTALICA NESTAO LAPTOP: Ugrožena bezbednost Amerike!(VIDEO)

Obavezno pročitajte

Laptop sa osetljivim podacima nestao u jurišu na Kongres

U jurišu hiljada pristalica Donalda Trampa na zgradu američkog Konresa 6. januara, za vreme zasedanja povodom potvrde izborne pobede Džoa Bajdena, iz zgrade Kongresa nestao je laptop sa osetljivim podacima, tvrde američki mediji, zbog čega je, kako su naveli, „ugrožena nacionalna bezbednost“.

Glavni federalni tužilac za grad Vašinington Majkl Šervin govorio je u četvrtak o velikoj krađi na Kapitol hilu. On je dodao da tek treba utvrditi šta je sve urađeno.

- Advertisement -

„Moramo identifikovati šta je urađeno i ublažiti to. Moguće je da je ugrožena nacionalna bezbednost„, rekao je Šervin.

Među ukradenim predmetima je i laptop koji verovatno sadrži osetljive informacije o nacionalnoj bezbednosti, javio je Si-bi-es njuz.

Demonstranti koji su se probili u zgradu Kongresa upali su u prostorije predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, a čovek se koji se predstavio kao reporter „Blejza“na Tviteru je podelio fotografiju jednog od njenih laptopa.

Dodao je da je na laptopu otvorena elektronska pošta, kao i upozorenja na „trenutnu revoluciju“.

Laptop navodno pripada savetnici za štampu Nensi Polosi Miji Erenberg.

Tokom nereda je navodno izvršen upad i u kancelariju senatora iz Oregona Džefa Merklija, koji je na Tviteru objavio video zapis o onome što je nazvao tragom uništenja i pljačke. On tvrdi da mu je ukraden laptop koji je bio na stolu.

Prema navodima stručnjaka za bezbednost i špijunažu koje je citirao Bazfid njuz, demonstranti su se možda domogli visoko osetljivih informacija.

Tokom haosa koji je nastao u zgradi Kongresa, mogli su da prikupe materijal koji bi protivnici mogli da iskoriste protiv američkih interesa, tvrde stručnjaci, iako priznaju da je malo verovatno da se neki strani špijun infiltrirao u Kongres.

Kao odgovor na trenutne izveštaje, glavni administrativni službenik Predstavničkog doma Kongresa izjavio je da je tokom nereda preduzeo nekoliko radnji da bi zaštitio digitalnu infrastrukturu Kongresa, uključujući izdavanje naredbi za zaključavanje računara i laptopa i isključivanje pristupa mreži.

„U ovom trenutku nije bilo naznaka da je mreža Predstavničkog doma ugrožena“, naveo je on.

Sourcesputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu