TRAGEDIJA: Preminuo nekadašnji golman Crvene zvezde

Obavezno pročitajte

Nekadašnji golman fudbalskog kluba Crvena zvezda Miodrag Mališa Petrović preminuo je danas u 94. godini.

Kako je saopštila Zvezda, Petrović je bio poslednji živi svedok Osnivačke skupštine Crvene zvezde i golman generacije koja je 1946. godine osvojila titulu prvaka Srbije.

- Advertisement -

Karijeru je počeo u rodnoj Bačkoj Palanci kao golman u tamošnjem klubu. U Beograd je došao 1941. godine i sa Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavija. U tom klubu je igrao sve do novembra 1944. kada je pristupio „USAOS“.

Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je Osnivačkoj skupštini Crvene zvezde 4. marta 1945.  i postao njen član. Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJ-a.

Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje. Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić posle osvojene prve titule prvaka 1946. podigao je i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine, piše na sajtu.

Za Crvenu zvezdu je do 1951. odigrao 87 i osvojio i tri Kupa Jugoslavije 1948, 1949. i 1950. godine. Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Petrović je 75 godina bio uz Crvenu zvezdu, pre pet godina je pokrenuo pitanje priznavanja titule prvaka Srbije iz 1946. godine.

Bio je i predsednik Udruženja veterana „Rajko Mitić – Stjepan Bobek“ od 2007.

Ispraćaj za kremaciju Miodraga Mališe Petrovića biće obavljen u najužem krugu porodice, dok će komemoracija biti obavljena kad  se završi vanredno stanje.

SourceDanas

Ostavite komentar

Najnovije objave

Američki ambasador optužio Srbe za nasilje na Kosovu i Metohiji i napad na NATO vojnike

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer optužio je na svom Tviter profilu Srbe za eskalaciju nasilja na severu Kosova. On...

Još priča na sličnu temu