22 C
Belgrade
sreda, 17 avgusta, 2022

TOTALNI PORAZ GEJ LOBIJA: Turska ukinula Istanbulsku dekleraciju, porodica na prvom mestu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

“Povlačenje naše zemlje iz konvencije neće dovesti do bilo kakvih pravnih ili praktičnih nedostataka u prevenciji nasilja nad ženama”, rekala je kancelarij Erdogana u izjavi, piše trtworld.com.

Turska se danas službeno povukla iz međunarodnog sporazuma o sprečavanju nasilja nad ženama, poznatijeg kao Istanbulska konvencija, donoseći odluku koju je predsednik Recep Tayyip Erdogan objavio u martu.

Istanbulska konvencija, o kojoj su pregovarali u najvećem turskom gradu potpisana je 2011. godine, a osim što je pozivala je potpisnike da sprečavaju i procesuiraju nasilje u porodici, ona u sebi sadrži i rodnu ideologiju i obavezu unošenja takvog shvaćanja roda u obrazovanje, ta ideologije je izuzetno bliska sa LGBT pokretom. Kada neka država ratifikuje ovu konvenciju, ona postaje obvezujuća za tu državu.

Turska je prva ratifikovala.

- Advertisement -

“Povlačenje naše zemlje iz konvencije neće dovesti do bilo kakvih pravnih ili praktičnih nedostataka u prevenciji nasilja nad ženama”, rekao je Erdoganov kabinet u izjavi upravnom sudu u utorak.

Povlačenje se službeno odigralo uoči Erdoganovog govora na ‘4. nacionalnom akcijskom planu za borbu protiv nasilja nad ženama “u Ankari.

Turski ministar unutarašnjih poslova Suleyman Soylu komentirajući povlačenje iz Sporazuma rekao je da postojanje ili odsutnost međunarodnih konvencija “ne smanjuje niti povećava našu odgovornost za sprečavanje bilo kojeg oblika kriminala”.

- Advertisement -

Sudska žalba za zaustavljanje povlačenja odbijena je početkom ove nedelje u Turskoj.

Najava Ankare da će ove godine napustiti konvenciju izazvala je osudu i Sjedinjenih Država i Europske unije iako brojne članice EU nisu ratifikovale kontraverzni dokument.

Najmanje 13 država Europe nije ratifikovale Istanbulsku konvenciju. Među njima je 6 država EU, kao i dve zapadne države koje nisu članice Lihtenštajn i Velika Britanija.

Evo popisa država koje nisu potpisale ili su izašle iz Istanbulske konvencije: Bugarska, Češka, Mađarska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Moldavija, Armenija, Azerbejdžan, Rusija, Slovačka, Ukrajina i Velika Britanija.

Izlazak iz Istanbulske konvencije najavila je i Poljska.

Mnogi ljudi u Turskoj i u vladajućoj Stranci pravde i razvoja (AK), kao i Europi, kažu da Istanbulska konvencija potkopava porodičnu strukturu. Neki takođe vide Konvenciju kao promicanje homoseksualnosti.

Ovog meseca, poverenica veća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović poslala je pismo turskim ministrima unutarašnjih poslova i pravosuđa izražavajući zabrinutost zbog porasta tzv. homofobičnih narativa.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti