TOP 3: Lažne vesti o protestima

Obavezno pročitajte

3 lažne vesti o protestima

O protestima se ovih dana moglo čuti svašta – da iza protesta stoje vladika Girorgije i ruski špijuni, da su isključivo demonstranti ti koji su nasilni i napadaju policiju, a bilo je i unapred napisanih scenarija koji su žigosali demonstrante.
Raskrikavanje je stoga izdvojilo listu sa top tri lažne vesti o protestima.

  1. Ko stoji iza protesta – od stranih špijuna do vladike Grigorija?

„Ruski špijuni podstrekuju haos u Srbiji”, „otkrio” je Alo u petak, dok sagovornici ovog tabloida tvrde da demostranti imaju cilj da „delegitimišu pokušaje Srbije da pod okriljem Zapada postignu kompromis o novom statusu Kosova”.

- Advertisement -

Kurir i Informer su za proteste okrivili dvojicu Izraelaca, a Informer još i navijače splitskih klubova Torcide i Hajduka jer su se na društvenim mrežama hvalili da „divljaju ispred Skupštine”. Večernje Novosti i Kurir okrivili su i „ekstremiste” iz Velike Britanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Tunisa, koje je BIA uhapsila jer su učestvovali u „nasilnim akcijama”.

Kurur je za proteste okrivio i proruske desničare – antivakcinaše, protivnike 5G mreže i Srđana Noga, a Informer – Dragana Đilasa i ljude u njegovom okruženju. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao je da je vladika Grigorije „inspirator protesta”, što je vladika demantovao.

Neki od tabloida su čak kao organizatore protesta optužili novinare BIRN-a i KRIK-a.

  1. B92 izveštava da je ponovo došlo do sukoba demonstranata sa policijom, iako demonstranti mirno sede

U četvrtak u vestima od ko 23 sata, voditeljka u studiju B92 saopštila je gledaocima da je „protest prerastao u nasilne demonstracije i sukobe sa policijom”, iako to nije bilo tačno. Kasnije se u program uključila reporterka ove televizije, reklavši da „većih incidenata nije bilo”.

Da je „scenario” koji je voditeljka u studiju pročitala – napisan unapred, svedoče fotografije i snimci sa protesta u četvrtak koji su, osim nekoliko manjih sukoba među demonstrantima, protekli u miru i bez ozbiljnih sukoba sa policijom.

  1. Policija nenasilna, za nasilje krivi isključivo demonstranti

Proteste u Beogradu obeležio je i sukob između policije i demostranata, o čemu svedoče brojni video snimci sa protesta. Na njima se vidi kako policajci tuku i građane koji sede u parku ili protestuju u miru – tabloidi o ovom nasilju policije nisu napisali ni reč.

Tako su Informer, Srbija Danas i Republika pisali da „huligani bacaju suzavac na policiju”, da „bacaju topovske udare”, Kurir je objavio da „ekstremisti spremaju za nasilje horor”, te da će „paliti policajce”. Proteklih dana mnogi pišu i o policajcu koji se tokom protesta okliznuo na skupštinskim stepenicama i polomio obe noge.

Međutim, pojavili su se snimci na kojima nekoliko policajaca napada i tuče trojicu momaka dok sede u Pionirskom parku. Pojavio se i video na kome najmanje petnaest policajaca u prolazu šutira mladića koji već leži nasred ulice na Terazijama, nakon čega ga trojica policajca sklanjaju na trotoar pored i odlaze.

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu