Top 10 serija koje će vam prekratiti vreme u izolaciji! (VIDEO)

Obavezno pročitajte

Ovih dana koronavirus primorao je sve nas na samo-izolaciju u svoje domove, kako bi zaštitili nas same kao i ljude u našem okruženju. Njoj se još ne nazire kraj i ona ume da bude veoma naporna i zahtevna za svakog pojedinca u našem društvu. Ipak treba istrajati kroz ovaj krizni period, a koji je bolji način nego kroz gledanje serija.

Ovo je lista top 10 serija koje biste trebali pogledati tokom izolacije. Pre nego što krenemo na samu listu par napomena koje treba uzeti u obzir.

- Advertisement -

Prvo bilo je veoma teško izabrati samo 10 serija za ovu listu i ona ne predstavlja ništa više nego subjektivnu selekciju ,,najadekvatnijih“ serija u datom trenutku. Kažem najadekvatnijih pošto su mnoge veoma dobre serije izostale ne zbog nedostatka kvaliteta već zbog drugih razloga. Da li je to zato što su snimane za užu publiku ili što su postale već kultne u društvu kao na primer ,, GOT“ ili ,,Breaking Bad“. Drugi veoma tezak zadatak predstavljao je numeričko rangiranje izabranih serija, što takođe predstavlja subjektivno mišljenje.

Imajući ovo u vidu možemo nastaviti na samu listu:

10. ,,Boardwalk Empire“ (Carstvo poroka)

Резултат слика за boardwalk empire wallpaper

Listu započinjemo HB0 serijom iz 2010. godine u režiji Terensa Vintera ,,Boardwalk Empire“. Ova američka krimi serija smeštena u Atlantik Sitiju za vreme perioda prohibicije prati priču korumpiranog političara Nakija Tomsona, čiju ulogu tumači Stiv Bušemi, i njegov put do vrha lestvice američkog kriminala. Serija svakako predstavlja poslasticu za sve ljubitelje ,,Koza nostra“ mafije, pošto prati i živote italijanskih šefova mafije kao što su Džo Maserija, Džoni Torio, Laki Lučijano kao i život legendarnog Al Kaponea. Takođe Amold Rotstin i Mejer Lenski su pivotalne figure u ovom krimi-trileru koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Neverovatna glumačka ,,posada“ i 6 uzbudljivih sezona samo su neki od razloga zašto ne smete propustiti ovu seriju, čiji je producent jedan od najboljih svetskih reditelja Martin Skorseze.

9. ,,Peaky Blinders“ (Birmingemska banda)

Резултат слика за peaky blinders official

Sledeća serija na ovoj listi jeste BBC-jev klasik ,,Peaky Blinders“, Serija Stivena Najta koja je se emituje od 2013. godine do dana današnjeg. Radnja se odvija u siromašnom predgrađu Birmingema prepunom kriminala u periodu nakon završetka Prvog svetskog rata i prati porodicu Šelbi, čiji su članovi pripadnici bande Piki Blajnders, koji zarađuju novac klađenjem, reketiranjem i pljačakama. Bandu vodi Tomi Šelbi (Kilijan Merfi),ratni heroj, koji se bori da odovede svoju porodicu u sam vrh britanskog društva, ali njegovo vođstvo biva testirano iz sezone u sezonu . Ova serija stekla je veliku popularnost širom sveta aposebno u velikoj Britaniji o čemu govori i podatak da je u Britaniji za 83 odsto skočila prodaja kačketa kakve nosi glavni lik Tomi Šelbi, i ovaj modni detalj je zahvaljujući seriji postao trend. Za sad je izašlo 5 sezona ovog britanskog serijala dok ljubitelji ,,Šelbija“ nestrplivo dočekuju i 6. finalnu sezonu.

8. ,,Black Mirror“ (Crno ogledalo)

Резултат слика за black mirror

Netfliksova serija ,,Black Mirror“, čiji je tvorac Čarli Bruker, je reklo bi se savršena serija za gledati u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, pošto pokazuje koliko nas mogu koštati nemar, bahatost i neodgovornost, daje nam uvid u predvidivu budućnost koja nam je sve bliža. Istražuje se moderno društvo, posebno u pogledu neočekivanih posledica novih tehnologija. Epizode su samostalne, obično postavljene u alternativnoj sadašnjosti ili bliskoj budućnosti, često sa tamnim i satiričnim tonom. Serija koja će vas naterati da zastanete i razmislite da li se čovečanstvo kreće u odgovarajućem pravcu i da li uopšte postoji ,,odgovarajući pravac“.

7. ,,Band of Brothers“ (Braća po oružiju)

Резултат слика за band of brothers offical

Pošto se u poslednje vreme dosta spekulisalo o mogućem početku takozvanog ,,Trećeg svetskog rata“ ne bi bilo loše da se prisetimo kako je to izgledalo u poslednjem ,,velikom“ ratu kroz jednu od najboljih ekranizacija Drugog svetskog rata mini-serijal iz 2001. godine ,,Band of Brothers“. Seriju su producirali Stiven Spilberg i Tom Henks, a nastala je prema knjizi Stivena Embrouza. Knjiga je u stvari istinita priča o američkoj padobranskoj elitoj jedinici. Reč je o seriji koja u centru pažnje ima četu E, elitnu padobransku jedinicu koja se borila tokom Drugog svetskog rata. Nju su sačinjavali obični momci, koji su prošli kroz najveći konflikt u istoriji. Dok su oči sveta bile uprte u njih, oni su mogli da se oslone samo jedni na druge. Zanimljivo je da je baš po ovom serijalu kasnije napravljena i proslavljena kompjuterska igrica ,,Call of duty“. Dakle ne, ne radi se o samo još jednom ratnom serijalu već o spektaklu zasnovanom na istinitoj priči.

6. ,,Chernobyl“ (Černobilj)

Резултат слика за chernobyl series

Još jedna ekranizacija istorijksog događaja predstavlja prošlogodišnja HBO hit mini-serija ,,Černobilj“. Ova petodelna mini-serija predstavlja dramatizaciju priče o nuklearnoj nesreći iz 1986. – jednoj od najvećih katastrofa koje je izazvao čovek – i hrabrim ljudima koji su žrtvovali živote da spasu Evropu od nezamislivog uništenja. Bleda paralela se može povući sa današnjom situacijom u kojoj se svet nalazi, ako ništa drugo barem se mogu uporediti reagovanja u ovim periodima. Sjajna glumačka ekipa oživela je ovu dramu i zasluženo je ,,katapultirala“ u sferu javnog mnjenja.

5. ,,Westworld“ (Zapadni svet)

Резултат слика за westworld logo

Peta serija na ovoj listi je još jedna ,,apokaliptična“ HBO serija koja govori o bahatosti i dubini ljudskog apetita. U ovoj seriji otkrijte svet u kome i ljudski apetit, koliko god plemenit ili izopačen bio, može biti zadovoljen. Zasnovana na prvom rediteljsko-scenarističkom poduhvatu genijalnog Majkla Krajtona, serija ,,Westworld“ nas uvlaci u alternativnu budućnost u kojoj pratimo dešavanja unutar jednog tematskog ,,zabavnog” parka, koji posećuju brojni imućni ljudi sa ciljem da se malo opuste i igraju kauboja. U svetu u kojem tehnologija vodi glavnu reč, ljudska rasa polako gubi status primata. Ova naučno-fantastična drama vam neće dozvoliti ni sekund predaha vodeći vas kroz bitku između tehnologije i čovečanstva.

4. ,,Vikings“ (Vikinzi)

Резултат слика за vikings season 1

,,Vikings“ je kanadsko-irska istorijska televizijska drama, čiji je tvorac Majkl Hirst za televizijski kanal ,,Histori“. Serija je inspirisana pričama o vikingu Ragnaru Lodbroku, jednom od najpoznatijih nordijskih mitoloških heroja poznatom po pustošenju Engleske i Francuske. Ona predstavlja Ragnara kao nekadašnjeg farmera, kao prvog koji se proslavio uspešnim pljačkanjem Engleske uz podršku saboraca, svog brata Roloa, sina Bjorna i supruge, ratnice Lagerte i princeze Aslag. Prve 4 sezone ove serije stekle su ogromnu popularnost širom sveta, a Ragnar koga tumači australijanski glumac Travis Fimel je postao idol mladima širom sveta. Upoznajte se sa istorijom jednog od najvećih osvajačkih naroda ikada kroz 6 uzbudljivih sezona ove istorijske drame.

3. ,,Taboo“ (Tabu)

Резултат слика за taboo wallpapers

Pred sam kraj liste jeste serija koja se vrlo lako mogla naći i na prvom mestu, ali pošto imamo samo jednu sezonu po kojoj treba da sudimo ovo treće mesto je sasvim prikladno. Mračna BBC-jeva mini-serija „Tabu“ , smeštena u 19. vek, delo je velikih i zvučnih holivudskih imena – Tom Hardi, koji tumači glavnu ulogu, ujedno je i pisao scenario zajedno sa svojim ocem, Čipsom Hardijem i Stivenom Najtom (poznatim po seriji „Birmigenska banda“), dok je izvršni producent serije, čuveni režiser Ridli Skot. Radnja se odvija u Londonu, 1814. godine i prati Džejmsa Kezaju Dilejnija, neobičnog i u najmanju ruku, mračnog čoveka koji se nakon 12 godina vraća iz Afrike na opšte iznenađenje svih koji ga već dugo smatraju mrtvim. Tetoviran i ozloglašen, sa ukusom ljudskog mesa u ustima i senkom izopačenosti na licu, on nemilosrdno korača srcem imperije odlučan u osiguravanju nasleđa koje mu je ostavio nedavno preminuli otac. U pitanju je ostrvo Nutka u bivšoj španskoj Americi, koje je upravo postalo ključna zemljišna tačka za pregovore Britanije sa Amerikom i za određivanje buduće granice Amerike sa Kanadom. Ostrvo koje je nasledio doneće mu veliki broj neprijatelja koji će vrebati iza svakog ćoška priželjkujući njegovu smrt, ali Džejms će morati da se snalazi na sve kompleksnijoj teritoriji i vešto izbegne smrt. Okružena zaverom, ubistvom i izdajom, mračna porodična misterija polako se razotkriva kroz osam epizoda koje pričaju uzbudljivu priču o ljubavi i izdaji, a koju brilijantno dočarava sjajna glumačka ekipa na čelu sa Tomom Hardijem i unukom Čarlija Čaplina – Unom Čaplin.

2. ,,The Young Pope“ ( Mladi Papa)

Na drugom mestu se nalazi serija oskarovca Paola Sorentina ,,Mladi Papa“. Kontroverzna priča o početku pontifikata Pija XIII. Rođen kao Lenny Belardo, on je složen i konfliktan lik, toliko konzervativan u svojim izborima da se graniči s nazadnjaštvom, ali pun saosećanja prema slabima i siromašnima. Prvi američki Papa Pije XIII čovjek je velike moći koji se tvrdoglavo odupire Vatikanskim kardinalima ne mareći za implikacije koje to ima na njegov autoritet. U deset epizoda serije Papu Pija XIII. igra Džud Lou, dvaput nominovan za oskara, a oskarovka Dijan Kiton igra sestru Meri, časnu sestru iz SAD-a koja sada živi u Vatikanu. Druga sezona istoimene serije pod nazivom ,,Novi Papa“ u kojoj se glumačkoj posadi pridružuje i legendarni Džon Malkovič ide korak uz korak sa prvom sezonom Sorentinove drame. Druga sezona zaokružuje i upotpunjava poruku reditelja, koji kroz kritiku modernog društva primorava publiku da u kontraverznim likovima pronalazi svoje junake.

1. ,,True Detective „(Pravi detektiv)

Резултат слика за true detective season 1 logo

I na kraju liste, serija koja je zauzela prvo mesto jeste krimi-drama američkog reditelja Keri Fukunage ,,True Detective“. Ovaj serijal nam predstavlja tri različte sezone, tri različite misterije i tri različite glumačke postave koje će vas potpuno emocionalno isprazniti. Prva sezona ujedno i omiljena među fanovima govori o dva policijska detektiva iz Luizijane i istražuje njihov lični i profesionalni odnos tokom 17-godišnjeg lova na svirepog ritualnog ubicu. Misterija traje kroz vreme, menjajući njihove živote i kvareći njihovo partnerstvo, terajući svakog čoveka da nauči kolika je cena obmane i odmazde. Godine 2012. policijski detektivi iz Luizijane, Rast Kol(Metju Mekonahi) i Martin Hart (Vudi Harelson), ponovo dobijaju slučaj na kom su radili 1995. godine. Dok se ispitivanje odvija u današnjem vremenu, dva bivša detektiva pričaju priču o svojoj istrazi, dirajući nezalečene rane, i dovodeći u pitanje svoje navodno rešenje bizarnog ritualnog ubistva iz 1995. Događaji se isprepliću i 2012. svaki od njih biva odvučen u svet za koji veruje da ga je ostavio iza sebe. Pošto su naučili štošta jedan o drugome, kao i o ubici kog traže, postaje im jasno da tama živi s obe strane zakona.

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAD stavile veto na rezoluciju SB UN o momentalnom prekidu vatre u Gazi

SAD su stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim se zahteva momentalni humanitarni prekid vatre u Gazi,...

Još priča na sličnu temu