„TOMINA RAFINERIJA“: Ne zna ni Ministarstvo energetike, početak realizacije u aprilu

Obavezno pročitajte

Štura najava iz Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom da za dva meseca u Smederevu, na lokaciji uz Dunav, počinje realizacija ambicioznog projekta – gradnja rafinerije nafte, u koju će kineski investitori uložiti čak 2,6 milijardi dolara, podigla je na noge javnost u tom gradu.

Tom

Foto: Screenshot (YouTube/ Al Jazeera) 

Kako pišu Novosti, pojedina udruženja izrazila su zabrinutost zbog mogućeg zagađenja životne sredine i zatražila detaljne podatke o planu realizacije. Međutim, ne samo da o ovom projektu ništa ne znaju građani, već o njemu nisu obavešteni ni u nadležnom Ministarstvu za energetiku. Pre nekoliko dana saopšteno je da je u Nacionalnom savetu za saradnju sa Rusijom i Kinom, na čijem čelu je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, održan sastanak sa predstavnicima kineskih investitora povodom izgradnje rafinerije nafte u Smederevu, koja bi proizvodila „evro 6“ gorivo, a ne bi bilo emisije štetnih gasova.

Investitori su, kako je navedeno, spremni da posle dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa radnom grupom, koju će formirati Vlada Srbije, počnu realizaciju u aprilu, dok je okvirni rok za završetak prve faze četiri godine kasnije. Navedeno je i da će u projektu učestvovati i kompanije iz Nemačke i SAD, ali nije navedeno koje. Takođe, ostalo je nepoznato i koje kineske kompanije su investitori, kao i šta podrazumeva prva faza. 

U Ministarstvu za energetiku kažu da nisu učestvovali u razgovorima u vezi sa izgradnjom rafinerije, niti su tim povodom dobili inicijativu od kineskih kompanija ili Nacionalnog saveta, te da nisu ni upoznati sa detaljima potencijalnog projekta. Oni naglašavaju i da je pitanje zaštite životne sredine najvažnije u svim budućim projektima. „Energetskom sektoru Srbije su potrebne investicije, ali to nije samo pitanje izgradnje nekog energetskog objekta, već i dotoka sirovina i plasmana proizvoda, imajući u vidu da mnoge rafinerije u Evropi smanjuju proizvodnju ili se zatvaraju“, poručuju u Ministarstvu energetike za Novosti.

 Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije je sličnog mišljenja, ali ističe i to da je ključna stvar da svaka rafinerija zahteva snabdevanje naftovodom. Dunavom i baržama bi to bilo moguće, ali neracionalno, kaže on, zaključujući da je već godinama unazad trend zatvaranje rafinerijskih kapaciteta. Tomislav Nikolić je još 2018. godine najavljivao da postoji posebna zainteresovanost investitora za projekat rafinerije nafte u Smederevu, ali se tada razgovaralo sa preduzećima iz Turske i Rusije.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

SOROŠEV VIRUS U SRPSKOJ AKADEMIJI NAUKA I UMETNOSTI

Američki milijarder Džordž Soroš je jedan od najznačajnijih boraca za uspostavljanje potpune dominacije neo-liberalnog kapitalizma na globalnom nivou, ali...

Još priča na sličnu temu