2.6 C
Belgrade
utorak, 30 novembra, 2021

Toma Mona i gradonačelnik Aerodrum uselili ljude u stanove bez grejanja!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Prošle nedelje uručeni su prvi ključevi vlasnicima stanova u prvoj od tri zgrade koja je sagrađena za stanovnike Dositejeve ulice u Kraljevu čije su stare zgrade stradale u zemljotresu pre 11 godina. Ali, sramno je da su ministar građevinarstva i gradonačelnik Kraljevu ljude svečano poslali u zgradu bez grejanja.

Prva zgrada u okviru projekta urbane regeneracije, završena je pre više od godinu dana. U ovu sedmospratnicu trebalo je da se useli 106 porodica. Onda bi njihove oronule zgrade bile porušene. Zatim bi se na tom prostoru gradila druga zgrada. I tako dok se ne poruši sedamnaest starih zgrada i ne naprave četiri višespratnice u koje bi se uselilo 370 porodica.

 

- Advertisement -

Iako se mnogi od prvih stanara koji su bili na spisku da se usele već su izgubili nadu, prošle nedelje su ministar Tomislav Momirović i gradonačelnik Predrag Terzić svečano uručili ključeve za prvih šest stanova.

„Danas je veliki dan za sve one ljude koji su decenijama živeli u malim stanovima od 30 ili 35 kvadrata u kojima nisu imali osnovne uslove, gde je postojao jedan toalet za čitav sprat“, izjavio je gradonačelnik Kraljeva nakon što je zajedno za ministrom Momirovićem u zgradi gradske uprave uručio ključeve stanova.

Kraljevo, novi stanovi, useljenje, nova zgrada
Foto: Nova.rs

Iako je na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navedeno da je ključeve dobilo 106 porodica, ugovore je potpisalo tek dvadesetak vlasnika.
Ali, ono što niko od njih nije objasnio jeste da u zgradi nema centralnog grejanja, i da su radijatori hladni, a grejna sezona je zbog hladnih dana počela još pre dve nedelje.

- Advertisement -

„Sramota je koliko su nas lagali. I ja treba uskoro da se uselim. Ali, osim toga što moramo da doplatimo jer je površina stanova veća od sadašnjih, a to je oko 2.000 evra i više, mi ne znamo gde ulazimo. Niko ne zna šta je sa grejanjem.

U stanovima ne mogu da se dostignu potrebne temperature. Da li su instalacije ili izolacija. Nemamo pojma. Moraćemo i i kuhinji da sređujemo instalacije. Niko nam ništa iz lokalne vlasti nije objasnio“, kaže Zoran kojeg smo zatekli ispred stare zgrade.

„Ana Brnabić je prilkom posete u aprilu 2019. godine, obećala da će zgrada biti useljena u februaru 2020. godine. Stanari koji žive u ruševinama i koji su poverovali premijerki, prošle godine nisu kupili ogrev, u nadi da će zazimiti u novom objektu sa parnim grejanjem. A onda su u sred zime, kada su videli da su ponovo prevareni, kupovali drva.

Međutim, nepoznanica je da li je rešen problem sa grejanjem, zbog čega je i odlagano useljenje. Koliko je meni poznato, prilikom nekog ranijeg testiranja, temperatura u stanovima nije prelazila 16 stepeni, a nadležni nisu mogli da se dogovore ko je kriv“, kaže Ivan Matović, od odbornik Udruženja Starosedeoci Kraljeva.

Kako smo saznali, topla proba nije urađena, stanari nemaju ugovore sa Toplanom, a grejna sezona je zvanično počela 15. oktobra.

„Važno je da se lokalni poltroni pohvale kako su ispoštovali rokove, da se malo slikaju, a građani neka zimuju u hladnim stanovima. Jedini problem je što nova zgrada nema dimnjak, pa ove godine neće moći da kupuju ogrev, već će morati da se snalaze na druge načine“, kaže Matović.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti