TOMA FILA OTKAZAO POSLUŠNOST VUČIĆU I DAČIĆU: Glasaću protiv ustavnih promena na referendumu!

0
2198

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) i advokat Toma Fila izjavio je da predložene ustavne promene u oblasti pravosuđa predstavljaju napredak, ali nedovoljan i najavio da će na predstojećem referendumu glasati protiv njih.

Fila je za agenciju Beta rekao da je on pred Odborom za ustavna pitanja Skupštine Srbije, čiji je član, više puta govorio protiv tih promena i istakao da najveći problem vidi u tome da sudije bira Visoki savet sudstva.

Naglasio je da će se u tom savetu naći četiri istaknuta pravnika koje će birati alternativno skupštinsko telo, ali da nigde nije naglašeno da li su to advokati ili ne.

„To telo koje zamenjuje Skupštinu ima i javnog tužioca, a nema advokata. Umesto advokata, stavili su Ombudsmana (Zaštitnika gradjana). A novim zakonom, na koji nije prihvaćen amandman SPS-a da Ombudsman mora da ima Pravni fakultet, po mom mišljenju i pravosudni ispit, on može da bude bilo ko. Zamislite da je neki veterinar postao Ombudsman i onda on odlučuje ko je istaknuti pravnik“, rekao je Fila.

Kako je kazao, Skupština bi trebalo da bira sudije koje prvi put stupaju na dužnost, nakon čega bi Visoki savet sudstva, sastavljen samo od sudija, brinuo dalje o njihovom statusu, napretku, nazadovanju,…

Fila je ocenio i da trentuno predložene promene ostavljaju prostor za pojavljivanje nepotizma.

„Kad god im date da sami biraju, oni onda biraju svoje“, kazao je on.

Ostavite komentar