TO SU TE SVETSKE SILE: Crna Gora, Severna Makedonija i još šest država podržale stupanje Ukrajine u NATO

Obavezno pročitajte

Rumunski predsednik Klaus Johanis, zajedno sa još sedam predsednika država članica NATO iz centralne i istočne Evrope, potpisao je zajedničku izjavu u kojoj se izražava podrška pristupanju Ukrajine u Severnoatlantsku alijansu.

„Snažno podržavamo odluku samita NATO-a u Bukureštu iz 2008. godine o budućem pristupanju Ukrajine“, navodi se u dokumentu, koji je objavljen na sajtu predsedničke administracije.

- Advertisement -

Dokument su još potpisali predsednici Litvanije, Poljske, Severne Makedonije, Slovačke, Crne Gore, Češke i Estonije.

Šefovi država koji su potpisali zajedničku izjavu izrazili su podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, a takođe su naveli da ne priznaju referendume u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Vladimir Zelenski je u petak izjavio da je Kijev, kao odgovor na ujedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom, podneo zahtev za ubrzani prijem u NATO.

Mnogi američki političari i predstavnici Bele kuće su reagovali na objavu Zelenskog. Pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio da sada nije vreme za prijem Ukrajine u NATO, dok je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izbegla odgovor „Politika“ na pitanje da li SAD podržavaju članstvo Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu