TIHO IZUMIRANJE SRBIJE: Selo ostalo bez najplodnije zemlje zbog auto-puta, porodica i bez domaćinstva

Obavezno pročitajte

U selu Prilipac kod Požege završava se nova deonica auto-puta. Za ovo selo mahom su čuli povrtari, jer su se tu u stotinama plastenika gajili rasadi. Međutim, sa dolaskom auto-puta, plastenička proizvodnja odlazi u istoriju, jer je oduzeto oko stotinu hektara najplodnije zemlje.

U ovom selu, prema rečima meštana, od 100 hektara obradive poljske zemlje, oduzeto je oko 90 hektara.

- Advertisement -

Pred sudom se vodi desetak postupaka zbog oduzete zemlje, koja je, prema rečima meštana, deset puta manje procenjena nego što vredi, jer im je ponuđeno 400 dinara po kvadratnom metru. Plus ogromne štete koje su nastale na rasadima zbog prašine.

Bez celog domaćinstva ostaje šestočlana porodica Gorana Jovanovića, koja je živela isključivo od poljoprivede. Stubovi za most predviđeni su baš preko njegove kuće i imanja. Putevi i kineski izvođači traže da se isele, iako još nisu dobili ni dinara za eksproprijaciju, jer se zbog cene sude sa državom.

Meštani Prilipca su kuće mahom pravili pored brda, kako bi što više sačuvali obradivu i plodnu zemlju. Prva trasa auto-puta takođe je imala to u vidu, pa je mimoilazila selo. Međutim, država je 2014. godine promenila trasu i navela je pravo preko sela. Tu će se graditi petlja za Požegu i Arilje, a račvaće se i trasa prema Višegradu i dalje prema Sarajevu.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Kina i Rusija brane međunarodni poredak

Kineski lider je poručio da će njegova poseta biti „putovanje prijateljstva, saradnje i mira”, dok je ruski predsednik rekao...

Još priča na sličnu temu