14.4 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

TERORISTI OBJAVILI RAT EVROPI: Ovo su sledeće mete!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nakon višestrukih terorističkih napada u Francuskoj u kojima je živote izgubilo najmanje četvoro ljudi, od kojih je dvoje obezglavljeno, islamski ekstremisti sinoć su posejali strah po ulicama Beča ubivši četiri i povredivši 17 osoba. Čini se da su islamski teroristi zaratili s Evropom, a naredne mete mogle bi da budu– Italija i Nemačka.

Austrijska policija uhapsila je nekoliko osumnjičenih i ubila jednog od napadača, dvadesetogodišnjaka za kog se tvrdi da je simpatizer Islamske države, a koji već ima dosije. Bezbednosne službe Evrope ulažu napore da napade spreče, ali im to ne polazi za rukom u potpunosti.

Teroristi zaratili s Evropom

- Advertisement -

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije za Sputnjik je ocenio da se terorističke aktivnosti definitivno intenziviraju širom Evrope, pogotovo u onim zemljama koje su odigrale značajnu ulogu u vođenju antimigrantske politike na prostoru Starog kontinenta.

„Francuska je pod Makronom pokušala da stabilizuje osovinu između Nemačke i Francuske, ali uz prihvatanje populističke agende vezane za ograničavanje imigracije. S druge strane, Austrija, kao jedna od zemalja koja je bila direktno na udaru migranata i često istupala ispred Nemačke i javno govorila nešto što Nemačka sebi ne sme da dopusti, takođe se nalazi na udaru. Vidi se da se radi o koordinisanom udaru na dve države EU koje imaju značajnu migrantsku populaciju i koje su radikalni islamisti terorističkog nastojanja označili za sprovođenje značajnih terorističkih akcija i izazivanje panike u trenutku kada se u evropskim zemljama uvode restrikcije zbog virusa korona“, predočio je Gajić.

On je istakao da su teroristi pokušali da postignu sinergijski efekat širenja straha i panike u uslovima vanrednog stanja kako bi postigli dva cilja. Prvi je da stanovništvo pokolebaju i uplaše, a drugi da ojačaju svoju geopolitičku poziciju.

- Advertisement -

EU pala na bezbednosnom ispitu

Na pitanje da li će Evropa moći da odgovori na ovakve aktove terorizma, Gajić odgovara da EU ima zajedničku koordinaciju između obaveštajnih službi koju će u narednom periodu sigurno ojačati, ali da su antiterorističke aktivnosti i dalje na nacionalnom nivou.

„Očigledno je da nivo njihove zaštite, odnosno infiltracija i dolaženje do podataka o pripremanim terorističkim napadima do sada nije dovoljno urodio plodom, jer u suprotnom ne bi došlo do ovih napada“, ističe Gajić.

Sledeća na meti – Italija?

Prema Gajićevoj proceni, i Italija bi mogla da bude sledeća zemlja na udaru terorista zbog svoje veličine i antimigrantske politike, iako do sada nije bila na nišanu radikalnih islamista.

„Pre bih očekivao da se napadi nastave u Francuskoj i eventualno u Nemačkoj, nego što bih očekivao da će se u nekim manjim i manje značajnim zemljama desiti novi teroristički napadi, ali ne treba isključiti mogućnost da se tako nešto dogodi u Italiji“, smatra Gajić.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti