Talentovani Đorđe Perić iz Bijeljine najbolji na Festivalu harmonike u Gracu

Obavezno pročitajte

Na petom “Akordeonfestu” u austrijskom Gracu, održanom proteklog vikenda, nastupilo je 150 takmičara, učenika muzičkih škola iz Rusije, Švedske, Italije, Slovačke, Rumunije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Devetogodišnji Đorđe Perić iz Bijeljine najuspješniji je takmičar festivala sa osvojene tri nagrade u kategorijama solisti, varijete i kamerni sastavi.

- Advertisement -

Perić je učenik Osnovne muzičke škole „Kornelije Stanković“ i ukupno je do sada osvojio 49 nagrada u 10 zemalja na kojima se takmičio.

Perić je bio najmlađi takmičar na nedavno održanom 69. Svjetskom trofeju harmonike, održanom u Potrugalu, gdje je predstavljao BiH i u finalnom dijelu takmičenja osvojio 6. mjesto.

Dvodnevni Festival harmonike, koji je zatvoren sinoć, održan je u organizaciji Udruženja umjetnika “Artist” i Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković”, koja ima odjeljenja u Gracu, Bijeljini i Ugljeviku.

Pokrovitelj festivala je Odjeljenje za kulturu grada Grac.

U okviru takmičenja nastupali su solisti na harmonici i kamerni sastavi.

Laureat festivala u pretkategoriji je Đorđe Perić iz BiH, u prvoj kategoriji Ajdin Okić iz BiH, Luka Belo iz Italije najbolji je takmičar druge kategorije, laureat treće kategorije je Sara Sokolova iz Slovačke, Piet Danijels iz Švedske pobjednik je četvrte kategorije, dok je Mihajlo Petrić iz Srbije najbolji takmičar pete kategorije.

U prvoj kategoriji varijete muzike laureat je bio Đorđe Perić iz BiH, u drugoj kategoriji Amar Ćosić iz BiH, dok je u trećoj kategorji najbolji Piet Danijels iz Švedske.

U kategoriji kamernih sastava, pobjednik A kategorije je duo iz Slovačke, kategorije B trio Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković“ iz BiH, dok je pobjednik C kategorije duo iz Hrvatske.

Direktor festivala Slaviša Perić rekao je da festival svake godine dobija na kvalitetu te da se iz godine u godinu povećava broj takmičara i zemalja iz kojih dolaze.

Perić je istakao da je ovogodišnji festival dobio na značaju jer je specijalni gost, koji je otvorio takmičenje, bio predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Paterini.

– Osim koncerata, takmičarskog dijela festivala i master klasova, jedna od najvećih fabrika harmonika u svijetu „Skandali“ iz Italije imala je svoju prezentaciju instrumenata – napomenuo je Perić.

On je izrazio posebnu zahvalnost Odjeljenju za kulturu grada Grac, kao i fabrici harmonika “Skandali” iz Italije, te čestitao svim takmičarima na postignutim rezultatima.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu