20 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

TALAS SLOBODE ŠIRI SE EVROPOM: Austrija ukida lokdaun za građane koji nisu imunizovani protiv kovida!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Austrija od ponedeljka 31. januara ukida lokdaun za nevakcinisane, najavio je danas austrijski kancelar Karl Nehamer.

Podsetimo, austrijska vlada uvela je u novembru meru ograničenja kretanja građanima koji nisu imunizovani, usled rekordnog broja zaraženih i pritiska na bolnice.

– Omikroj soj nam je doneo promenu paradigme u odnosu na delta soj. Nadležna komisija detaljno prati sve brojeve infekcije i popunjenosti kapaciteta u bolnicama. Situacija u bolnicama je stabilna -rekao je Nehamer na pres konferenciji.

- Advertisement -

Pošto je situacija stabilna vlada je odlučila da ukine lokdaun za nevakcinisane od ponedeljka, rekao je Nehamer.

– Neprestano analiziramo sve mere i njihovu svrsishodnost, uzimajući u obzir sve faktore. Situacija u bolnicama je stabilna, a infekcija se širi u skladu sa prognozama – objasnio je kancelar.

Karl Nehamer
Karl Nehamer

On je, međutim, ukazao da je važno da se situacija i dalje obazrivo prati, a Austrija se orijentiše prema zemljama koje su, po epidemiološkom stanju, tri nedelje ispred nje.

- Advertisement -

– U Austriji se nalazimo na dobrom putu i možemo da ukinemo ovu najdrastičniju meru. Kada broj infekcija bude dalje rastao, u skladu sa prognozama, pratićemo posledice po zdravstveni sistem i kritučnu infrastrukturu, i ako situacija bude stabilna moćićemo da ukinemo i dalje ograničenja sloboda – najavio je Nehamer.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn ukazao da i dalje ostaju na snazi druge mere, kao što je „2G“ pavilo u trgovini, gastronomiji, kulturi i sportu, a to znači da ove oblasti mogu koristiti samo vakcinisani i izlečeni.

Takođe, ostaje na snazi i aktuelni režim testiranja i obaveza nošenja maski svuda tamo gde nije moguće držati distancu od dva metara.

Najavio je da će novom uredbom biti rešeni i neki problemi u vezi Zelenog pasoša.

„Znamo da se buster doza treba primiti najranije četvrtog meseca od prijema druge doze, a bilo je problema da su je neki primili pre trog roka, pa im se to nije videlo u sertifikatu“, rekao je on.

Mikštajn je kazao da će od sada biti prihvatano da se buster primi posle 90 dana od prijema druge doze vakcine.

Takođe, skraćuje se rok važenja Zelenog pasoša za lica koja su primila dve doze, odnosno izlečeni sa jednom dozom na 180 dana, dok će sertifikati za one koji su primili tri doze vakcine, odnosno izlečeni sa dve doze, važiti i dalje devet meseci.

Za ulazak u Austriju, kako je doda, sertifikati će i dalje važiti devet meseci.

Mikštajn dodaje da je obavezna vakcinacija, koja od idućeg meseca stupa na snagu, mera za budućnost, kako bi stanovništvo bilo zaštićeno od novih sojeva.

– Analize su pokazale da buster doza čuva od teško oboljenja, a brojevi pokazuju da je mnogo više umrlih koji nisu vakcinisani, od vakcinisanih, kod kojih infekcija protiče blago – dodao je on.

Novi rekord

U Austriji se danas beleži novi rekord broja novozaraženih od početka pandemije sa najmanje 35.000 inficiranih.

Prema podacima Epidemiološkog sistema za prijavu (EMS) u poslednja 24 sata registrovano je 37.373 novozaraženih.

Ti podaci, međutim, moraju biti „očišćeni“ od mogućih dvostrukih prijava, ali svakako broj novozaraženih neće biti manji od 35.000, što je najviše od početka pandemije. Pre nedelju dana broj novozaraženih bio je 27.677.

- Advertisement -
SourceBlic
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti