19.8 C
Belgrade
petak, 17 septembra, 2021

TAJNA STEFANOVIĆEVE MOĆI: Vučić ga se plaši, postaje opasna pretnja po kartel!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Spajanje Srpske napredne stranke i SPAS Aleksandra Šapića i direktan udar na beogradski odbor naprednjaka koji vodi Nebojša Stefanović, zatim češljanje svih ogranaka ove stranke, izglasavanje nepoverenja ministru, oštre reči koje je na njegov račun izgovorio poslanik SNS Vladimir Đukanović – vode ka zaključku da gledamo završnu fazu sage o sukobu Aleksandra Vučića i njegovog nekada najbližega saradnika. Pitanje svih pitanja je – zašto ga Vučić jednostavno ne smeni? Odgovor je, prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs, da bi Stefanovićeva fioka mogla da sadrži kojekakav “škakljiv materijal”.

Onog trenutka kada je najavljeno da Aleksandar Šapić ulazi u SNS, te da će verovatno biti prvi čovek vlasti za Beograd, bilo je jasno da je meta Nebojša Stefanović, kao dugogodišnji predsednik gradskog odbora naprednjaka.

Kad je istovremeno, na sednici Predsedništva ove stranke, predsedniku Izvršnog odbora Darku Glišiću dat zadatak da u roku od dve nedelje pribavi izjave svih 169 odbora o tome kako su zadovoljni radom svojih lokalnih predstavnika – bilo je jasno da je meta Stefanovićević i njegovi ljudi.

- Advertisement -

Nakon jučerašnje vesti da su na sednicama tih odbora članovi stranke glasali o poverenju baš Stefanoviću, svakom je jasno da je doneta konačna odluka da Nebojša mora da ode. To je shvatio i glavni odbor čačanskih naprednjaka koji je izglasao i da se Stefanović smeni sa mesta ministra ali i da se izbaci iz stranke.

To je prethodno potvrdio poslanik SNS Vladimir Đukanović objavom na Fejsbuku.

„Pošto nisam član Opštinskog odbora SNS Voždovac, kao što nisam ni član gradskog odbora SNS Beograd, ali sam član Predsedništva i Glavnog odbora stranke, i ujedno sam narodni
poslanik u Skupštini Srbije, imam potrebu kao neko ko voli svoju stranku i koji je u prvih 50 njenih osnivača, javno da se izjasnim da sam apsolutno za smenu kompletnog gradskog odbora SNS Beograd, sa posebnim akcentom da sam za smenu predsednika gradskog odbora SNS Beograd“, napisao je Đukanović na Fejsbuku.

- Advertisement -

Model isproban na Nikoliću

Pitanje koje se nameće od početka sukoba na relaciji Aleksandar Vučić – Nebojša Stefanović, jeste – zašto ga jednostavno ne smeni?

Odgovarajući na njega, urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže za Nova.rs da je to pitanje Vučićeve taktike i bojazan od materijala koji Stefanović ima.

„Mislim da je to stvar taktike i ziheraštva Vučićevog, zato što verovatno postoji bojazan od nekih materijala koje Stefanović ima. Izgleda kao da želi da ga izmrcvari do kraja, pre nego što ga proguta. Kao zmija kad davi žabu. Sve ovo sad ukazuje na to da smo imali više jedno zatišje nego primirje između njih dvojice i da je sad nastavljena operacija uklanjanja Stefanovića. E sad, na koji će način to uraditi videćemo. Mislim da se na Stefanoviću sada primenjuje model oproban na Tomislavu Nikoliću svojevremeno, tako da samo ostaje da vidimo da li će Nebojšta otići mirno kao on ili će pružati neki otpor. Pretpostavljam da je cilj da se primora na to da sam ode, ne verujem da će se desiti momenat poput Osme sednice ili Brionskog plenuma svojevremeno“, kaže Vukadinović.

Borba za jug, Stefanovićeva odmazda?

Sličnog je mišljenja i poličtički analitičar Boban Stojanović.

„Vučić ne sme da ga smeni, a i da ne izgleda da je istina sve o čemu se pričalo do sada, pa traži mehanizme kako to da uradi. Da je mogao bez problema da ga smeni, uradio bi to još prošle godine. Pokušao je i letos da ga skloni iz Vlade, ali je Stefanović uspeo da se izbori za mesto ministra. Iako je izgubio MUP, zadržao je drugo ministarstvo sile i drugo ministarstvo koje ima obaveštajne i bezbednosne službe. Sada imamo pokušaj da se pokaže da je stranka nezadovoljna njegovim radom, zato se Đukanović buni i traži smenu, zato će biti mnogo tih pokušaja da pokaže da stranka traži smenu i da dodatno pokuša da oslabi uticaj tzv. “Nebojšinih odbora”, da pokaze da će loše proći ako nastave da ga podržavaju. A plaši se svega onoga što Stefanović zna i šta ima“, kaže Stojanović i dodaje:

„Vrlo je verovatno da je upravo Stefanović pustio priču o “borbi za jug” kao odgovor na utapanje SPAS-a i najavu promena u gradskom odboru u Beogradu. I videćemo šta će još biti odgovori Stefanovića. Jer sada je Vučiću važno da reši pitanje gradskog odbora pre izbora u Beogradu i pre same formalne kampanje i podnošenja liste kandidata za odbornike. I tek možemo očekivati “vrelo leto” u vezi gradskog odbora SNS u Beogradu. I mislim da je važnije da skloni Stefanovića sa tog mesta, a vrlo verovatno će pokušati i sa mesta ministra odbrane. Sad je samo pitanje koliko materijala ima Stefanoviž i koliko može da se održi“, zaključuje Stojanović.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti