TAJNA SNAJPERA KOJIM JE UBIJEN ĐINĐIĆ: O ovome se ćutalo 17 godina!

Obavezno pročitajte

Oružje iz kojeg je ubijen Zoran Đinđić nalazi se u depou Specijalnog suda. Ono će, prema očekivanjima sagovornika, verovatno jednog dana biti u nekoj muzejskoj postavci. Međutum, snajper koji je pripadao Jedinici za specijalne operacije, a iz kojeg je, prema sudskoj presudi, Zvezdan Jovanović usmrtio Đinđića, ima bogatu ratnu istoriju iako joj je izbrisan fabrički broj.

Puška marke hekler&koh, model G-3, poznata i kao automatski snajper, 13. marta 2003. zakopana je u Novom Beogradu, ali je pronađena dve nedelje kasnije, tačnije 25. marta.

Veštačenja urađena u Srbiji, a potom i u nemačkom institutu u Vizbadenu, utvrdila su da su oba metka prilikom atentata ispaljena iz ove puške.

– Poreklo puške vuče je iz Libana, gde je korišćena u građanskom ratu (1975-1990). Godinu dana kasnije, uz još 30.000 tona različitog naoružanja, stigla je do luke Bar. Ovo oružje koristili su Arkanovi „Tigrovi“, u okolini Zvornika, 1992. To naoružanje verovatno je preko Milorada Ulemeka Legije, koji bio među Arkanovim borcima, a kasnije i komandant JSO, stiglo do Kule, sedišta ove jedinice – jedna je od priča koja se vezuje za poreklo ovog snajpera.

Tokom istrage bivši istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Aleksandar Čolić ispričao je da mu je srpska policija tražila da izda pismeni nalog da se puške koje su nađene na gradilištu u Novom Beogradu, desetak dana posle atentata na premijera Zorana Ðinđića, pošalju u institut u Vizbadenu.

– Pre obdukcije premijera, dok smo bili u zgradi suda, iz dežurne službe SUP Beograd obavestili su me da su na nadstrešnici otvorenog prozora pronašli dve čaure za koje veruju da pripadaju oružju iz kojeg je pucano na premijera i njegovog pratioca. Te čaure nisam video za vreme uviđaja, ali sam naložio da i to fotografišu i da te fotografije uzmu kao dokaz – ispričao je sudija Čolić.

Tokom prethodnih godina bilo je pokušaja da se ospori činjenica da je upravo iz ove puške ubijen premijer. Penzionisani policijski pukovnik Mile Novaković navodi da nema mesta sumnjama.

SourceEspreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

Rani radovi “Čede podmornice”

Propali advokat Čeda Stojković zvani "Čeda podmornica" u svojoj bližoj ali i daljoj okolini poznat je kao teški alkoholičar,...

Još priča na sličnu temu