TAČI POTVRDIO SASTANAK: Moguć dogovor 27. juna oko Kosova

Obavezno pročitajte

Tači o Kosovu

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je realno moguće da se na sastanku predstavnika Kosova i Srbije 27. juna u Vašingtonu postigne sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

„Dakle, ako 27. juna ne bude postignut sporazum, Kosovo i Srbija će biti gubitnici. Ako se postigne dogovor, obe strane će pobediti i na taj način steći evroatlantske vrednosti, a naravno, posvećenost Sjedinjenih Američkih Država pokazuje se u odlučnosti da se postigne dogovor između neprijateljskih zemalja i naroda sada i više od jednog veka.

- Advertisement -

Ja verujem da to sada mogu učiniti samo Sjedinjene Države, rukovodstvo predsednika Trampa i posvećenost koju ambasador Grenel pokazuje“, kazao je Tači u intervju za program na albanskom Glasa Amerike.

Tači,

Kosovski predsednik je rekao da očekuje da će od sporazuma Kosovo imati koristi u svim oblastima.

„Očekujem da će imati dobitak u ekonomskom polju, u polju unutrašnje konsolidacije, dobrosusedskih odnosa u regionu, otvaranja perspektive što je moguće bliže NATO-u i istovremeno perspektive za članstvo u Ujedinjenim Nacijama“, kazao je Tači.

Sporazum će, prema njegovim rečima, obezbediti poštovanje Ustava Kosova, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova.

„Nema potrebe za brigom, ali pozivam sve da ne stvaraju paniku, konfuziju i ne predstavljaju lažne vesti“.

Tači je rekao da neće biti korekcije granica ali da očekuje da će posle sporazuma, kao dve suverene države, raditi demarkaciju granice, kao što je to bio slučaj sa Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

Prema njegovim rečima inicijative SAD i EU nisu razdvojene.

„Juče sam se sastao sa gospodinom Lajčakom, važno je da Evropska unija stoji, da bude jedinstvena u odnosu na Kosovo i zapadni Balkan. Ali ono što želim istovremeno da naglasim je da mislim da će se dva procesa međusobno nadopunjavati, ali Sjedinjene Države su jedan korak ispred, jasnije su, tačnije, brže, preciznije i odlučnije u nastojanju da postignu ovaj sporazum“, kazao on.

SourceBeta

Ostavite komentar

Najnovije objave

MOMIR STOJANOVIĆ: Opomena vlastima da razmisle ko je oslonac srpske politike na KiM

Nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović misli da je događaj u Banjskoj "poslednja opomena vlastima u Beogradu da se...

Još priča na sličnu temu