TAČI DA PODNESE OSTAVKU! Američki ekspert je ovo rekao, a onda obrazložio

Obavezno pročitajte

Tači da podnese ostavku

Predsednik Kosova Hašim Tači trebalo bi da podnese ostavku ako optužnica u julu bude potvrđena u Specijalnom sudu, objavio je američki ekspert za Balkan Danijel Server u tekstu na sajtu Peacefare.net, koji prenosi Koha.

Prema Serverovim rečima, Tači to treba da uradi dostojanstveno i ode u Hag da se brani.

- Advertisement -

Server ističe da ima dovoljno primera za to, počevši od bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, i navodi da bi na čelo Kosova trebalo da dođe nepolitički kandidat sličan bivšoj predsednici Atifeti Jahjagi.

tači

Optužnica protiv Tačija je, kaže Server, dovela do nagađanja da su je Evropljani objavili sad zato što se nisu slagali sa američkom inicijativom za dijalog, ali on misli da su Amerikanci to uradili sami nakon što su zaključili da sastanak verovatno neće uspeti.

Server kaže da nijedan kosovski premijer ne bi trebalo da ode u Vašington ili Brisel da nastavi dijalog sa Beogradom, a da se većina u kosovskom parlamentu ne približi onoj koju ima predsednik Vučić, koji je na izborima osvojio više od 75 odsto.

Ističe i da se Kosovo mora stabilizovati, prvo okončanjem napada na Srbe i njihovu imovinu i okončavanjem unutrašnjih sukoba među albanskim stanovništvom.

Prema njegovim rečima, napadi na Srbe daju snagu Beogradu da kaže da etničke grupe treba da budu podeljene i da teritoriju koju Srbi okupiraju treba da damo Srbiji.

„Takav transfer teritorije i ljudi predstavlja izvanrednu pretnju Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi, jer bi uklonio veliku prepreku ujedinjenju sa Albanijom“, rekao je Server.

On je dodao da sastanak u Vašingtonu nije ocenjen kao dobar i njegovo otkazivanje nije bilo gubitak za bilo koga.

„I Kosovo i Srbija moraju da poboljšaju svoje političke i ekonomske odnose. Dijalog pod vodstvom EU nije imao značajne rezultate od 2013. godine, ali Brisel i dalje održava ključne podsticaje da se normalizacija odnosa između dveju zemalja ostvari, uključujući obećanje Kosovu da će ih pet država priznati, naveo je Server.

Prema njegovim rečima, prava uloga SAD je da podrži EU, što je sada teško jer Trampova administracija ne voli ni Evropu ni Uniju.

Bilo bi lakše sa Bajdenovom administracijom, što se čini mogućim s obzirom da se kovid-19 ponovo zapalio u državama na jugu i zapadu. Ali to pitanje neće biti rešeno do 3. novembra. U ovom trenutku, najvažnija stvar je ravnoteža snaga na Balkanu. Srbija je već jaka“, poručuje Server.

„Jačanje države Kosovo je preduslov za bolji rezultat“, rekao je Server, prenosi Kosovo onlajn.

Ostavite komentar

Najnovije objave

U Srbiji prosečna radna nedelja duža nego u EU: Evo ko radi najviše, a ko najmanje u Evropi

Radnici u Srbiji su tokom prošle godine u proseku radili 43,3 sata sedmično, što je za skoro šest sati...

Još priča na sličnu temu