16 C
Belgrade
ponedeljak, 23 maja, 2022

Tabaković poručila narodu – štedite u dinarima, ODAKLE JORGOVANKA, ODAKLE?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je u Srbiji u martu međugodišnja inflacija 9,1 odsto i poručila građanima da štede u dinarima, „jer je to ekonomska računica“.

Ona je rekla da je Srbija na začelju zemalja u Evropi kada je u pitanju inflacija.

- Advertisement -

„Slična nama je samo Mađarska, a zona evra je dostigla 7,5 odsto u martu što je najviši nivo inflacije od osnivanja Evropske unije“, rekla je Tabaković za Radio televiziju Srbije.

Istakla je da su neto devizne rezerve Srbije 11,6 milijardi evra.

„Bruto devizne rezerve su 14,3 milijarde i jesu smanjene, s obzirom na kraj prethodne godine kada su iznosile 16,3 milijarde“, precizirala je Tabaković.

- Advertisement -

Ona je uverena da će kurs ostati stabilan i da građani ne bi trebalo da trče i kupuju devize.

„Onaj deo inflacije na koji NBS može da utiče održavanjem stabilnog kursa jeste nešto što mogu da garantujem svojim iskustvom, ne samo rečima, nego rezultatima koje imamo“, naglasila je Tabaković.

Govoreći o stambenim kreditima, ona je predvidela da rata dinarskih keš kredita može da poskupi od 45 do 250 dinara u zavisnosti od iznosa i roka otplate kredita.

Tabaković ne veruje ni da će za kredite u evrima „ni tako brzo, ni tako naglo biti povećanja“.

„Svakako ne možemo u isto vreme imati nisku inflaciju, visok rast kreditiranja i da imamo takav životni standard kao što smo očekivali da on bude na teret kredita“, predočila je guvernerka.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: