SZO se oglasila o stanju u Srbiji i pooštravanju mera zbog korone

Obavezno pročitajte

SZO i Srbija

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno među najboljim u Evropi i da nema razloga za uvođenje dodatnih mera.

Ivanuša je za RTS rekao da se, kada je reč o Evropi, broj zaraženih virusom korona povećava u zemljama koje su bile najviše pogođene na početku pandemije, kao što su Francuska i Španija.

szo,
- Advertisement -

© SPUTNIK / MAKSIM BLINOV

„Uz to imamo i zemlje koje su do sada dobro prolazile, poput Mađarske i Češke, a koje su trenutno među top deset zemalja po broju novoobolelih u Evropi. To je dokaz da virus ne posustaje i da moramo biti oprezni, naročito na jesen, kada ćemo sve više vremena provoditi u zatvorenim prostorijama“, objašnjava Ivanuša.

Ivanuša kaže da je Srbija po epidemiološkoj situaciji trenutno među najboljim zemljama u Evropi, te da se jako dobro drži nakon pogoršanja u julu i avgustu.

„To je dokaz da se epidemija može staviti pod kontrolu poštovanjem osnovnih i jednostavnih mera“, naglašava Ivanuša.

Ističe da je situacija u Srbiji dobra i da ne vidi nikakav razlog za uvođenje vanrednog stanja ili bilo kakvih dodatnih mera.

Laborant tokom ispitivanja vakcine protiv virusa korone u kompaniji Astra Zeneka

© REUTERS / AAP IMAGE/DAN HIMBRECHTSSrbija blizu dogovora o nabavci vakcine protiv virusa korona

Kada je u pitanju vakcina protiv koronavirusa, Ivanuša kaže da ih je puno u razvoju, ali da nijedna još nije završila treću fazu kliničkog ispitivanja.

„Ne bih isticao nijednu zemlju. Prihvatićemo svaku vakcinu koja prođe sva tražena klinička ispitivanja u skladu sa visokim međunarodnim standardima. Cilj nam je da bude bezbedna i efikasna. Iz koje će biti države ili institucije, videćemo. Ja se nadam da će ih biti više“, ističe Ivanuša.

Srbija je potpisala obavezujući sporazum o pridruživanju Kovaksu, a Ivanuša kaže da je taj projekat nastao jer se dogadalo da relativno male i siromašne zemlje imaju jako težak pristup lekovima, vakcinama i drugoj medicinskoj opremi.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VOLODIMIR ZELENSKI: Ukrajina još ne može da krene u kontraofanzivu, čekamo municiju

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Oružane snage Ukrajine još ne mogu da pokrenu kontraofanzivu, koja je...

Još priča na sličnu temu