14 C
Belgrade
nedelja, 2 oktobra, 2022

SZO DEBILI ZAKLJUČALI SVET: U Srbiji nove mere na razmatranju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

SZO pritiska

oronavirus ne posustaje. Broj obolelih u svetu premašio 39 miliona, a od početka pandemije je umrlo više od 1,1 milion ljudi. U regionu je virus bukvalno eksplodirao, a zalet koji je uzeo na Balkanu ne zaobilazi ni Srbiju.

Krizni štab Vlade Srbije danas će održati sednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana za redom više od 200. Mediji spekulišu da će se na toj sednici razmatrati uvođenje i novih mera.

- Advertisement -

07:59
SZO: Remdesvir i hidroksihlorokin nisu efikasni u lečenju
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da lekovi remdesivir, hidroksihlorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv virusa kovid-19.

Studija o lekovima sprovedena je u više od 30 zemalja, a na osnovu proučavanja efekata terapije na ukupni mortalitet, pokretanje ventilacije i trajanje boravka u bolnici kod hospitalizovanih pacijenata.

Mnoge zemlje, uključujući i SAD, Japan, Južnu Koreju, Indiju, Izrael i Veliku Britaniju koriste u lečenju korona virusa.

- Advertisement -

Taj lek prvenstveno je namenjen lečenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo dejstvo pri lečenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost.

SZO,

SZO i mere u svetu

07:42
Francuska će rasporediti 12.000 policajaca u gradove u kojima je uveden policijski čas zbog širenja virusa korona. Prekršiocima policijskog časa prete kazne od 135 do čak 7.500 evra i šest meseci u zatvoru, a svi Francuzi moraće da nose dokumenta kako bi dokazali da od 9 uveče do šest ujutro izlaze zbog odlaska na posao ili drugih neophodnosti. Policijski čas uveden je u Parizu i još osam gradova.

07:25
Kineski grad Ćingdao obavio 10 miliona testova na Kovid 19
Više od 9, 94 miliona uzoraka prikupljeno je u kineskom gradu Chingdaou, u provinciji Šandung, tokom petodnevnog testiranja nukleinske kiseline na Kovid-19 celokupnog gradskog stanovništva.

07:17
U Severnoj Makedoniji još jedan crni rekord: 535 zaraženih

07:13
SZO: Stroge restriktivne mere u Evropi apsoludno neophodne
Stroge restriktivne mere su „apsolutno neophodne“ kako bi se spasili životi, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nakon što je milionima ljudi u raznim evropskim gradovima receno kako žive pod novim merama zbog rekordnih brojeva zaraženih korona virusom.

„Epidemiološka situacija u Evropi je razlog za veliku zabrinutost. Dnevne brojke novozaraženih su u porastu, baš kao i brojke hospitalizovanih“, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu.

„Kovid-19 je sada peti uzročnik smrti u Evropi, dostigli smo broj od 1.000 smrti dnevno“, rekao je on i dodao da situacija ipak nije toliko loša koliko je bila u aprilu.

„Iako beležimo dva do tri puta veći broj slučajeva dnevno u poređenju s vrhuncem epidemije u aprilu, beležimo i pet puta manje smrti“, rekao je Kluge.

07:12
U Francuskoj rekordnih 30.612 novozaraženih

07:11
EU objavila korona-kartu, samo tri zemlje zelene
Sedamnaest od 27 zemalja Evropske unije, kao i Velika Britanija, u crvenoj su zoni na novoj evropskoj karti ograničenja kretanja koju je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Na toj karti samo su tri zemlje Unije (Norveška, Finska i Grčka) većim delom zelene, dok je pet zemalja (Italija, Kipar, Estonija, Litvanija i Letonija) većinom obeleženo narandžastom bojom.

Pet zemalja (Nemačka, Austrija, Švedska, Danska i Island) nisu obeležene bojom zbog nedovoljno podataka o testiranjima, naveo je SZO.

Prema preporukama, suprotno od onih koji dolaze iz zelene zone, putnicima iz narandžaste i crvene (ili sive) zone mogu biti određena ograničenja, prenosi Dnevni avaz.

07:10
Danas sednica Kriznog štaba, broj zaraženih iznad 200
Krizni štab Vlade Srbije danas će održati sednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana za redom više od 200.

Mediji spekulišu da će se na toj sednici razmatrati uvođenje i novih mera.

Juče su registrovana 203 nova slučaja, među 6.504 testirane osobe, dok je dan pre taj broj bio još i veći – 245 novoobolelih, od kojih je 80 bilo hospitalizovano.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti