19.6 C
Belgrade
nedelja, 22 maja, 2022

SVILANOVIĆ: Srbija je već odlučila o sankcijama Rusiji

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Goran Svilanović, bivši ministar spoljnih poslova Srbije, kazao je u intervjuu za “Novu” da je Srbija „svoje odluke“ u vezi sa stavom prema Rusiji i ratu u Ukrajini, „već donela“. „Očekujem da Srbija formira vladu koja će u svakom smislu, dakle i u stranačkom i u personalnom, jasno pozicionirati Srbiju u skladu sa odlukama koje je donela u okviru sistema UN“, izjavio je Svilanović.

„Rat u Ukrajini doživljavam kao globalni sukob 21. veka. On ima mnogo specifičnosti, snažnu komponentu informacija i dezinformacija, digitalnu i sajber komponentu. Vidim ga kao narušavanje svih vrednosti kojima i Srbija pripada, a koje nekada i pogrešno nazivamo ‘evropskim vrednostima’, kao da one samo pripadaju Evropskoj uniji. Radi se o urušavanju evropskog bezbednosnog prostora kako je definisan u Helsinkiju 1975. godine. I upravo te vrednosti će u ovom ratu prevagnuti“, izjavio je Svilanović u intervjuu za novine „Nova“, a prenosi portal Nova.rs.

- Advertisement -

Prema njegovim rečima, neće biti ni novog hladnog rata, jer se ovde, kako objašnjava, ne radi o dve sukobljene strane ni o dva vrednosna sistema.

„Ljudi u Ukrajini nisu ‘druga strana’, Evropa nije ‘druga strana’, tako ni Srbija nije ‘druga strana'“, dodaje.

Prevagnuće, kaže,  UN sistem.

- Advertisement -

„I budućnost neće doneti više paralelnih političkih i bezbednosnih i finansijskih sistema. Srbija je i svojim glasanjem u UN pokazala da želi da podrži i unapredi UN sistem i time je donela svoju najvažniju odluku. Sve ostalo su formalnosti i diplomatski detalji“, naglasio je Svilanović.

Na pitanje kakve bi posledice bile u slučaju da Srbija ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kaže:

„Saradnja sa Ruskom Federacijom je neophodna da bi se rat zaustavio, da bi se sprečilo dalje stradanje stanovništva. Ali saradnja koja se odnosi na obnovu evropske bezbednosne arhitekture zasnovane na kooperativnoj bezbednosti, saradnja u nastojanju da se stalno unapređuje globalni bezbednosni sistem kroz podršku Ujedinjenim nacijama i glavnoj regionalnoj bezbednosnoj organizaciji, a to je OEBS, saradnja u unapređenju globalnog ekonomskog sistema i finansijskih institucija; sve to što je i važno i neophodno, biće moguće dosta kasnije, ne samo kada se rat okonča, već i kada dođe do ozbiljnih promena u odnosu Rusije prema ostatku sveta, kao što je glasanje u UN pokazalo. To je suština sistema sankcija o kojima govorite, a tu odluku je Srbija već donela, kroz prethodna dva glasanja u UN“.

A kakvu reakciju Moskve Srbija može da očekuje?

„Budući da sam rekao da je Srbija svoje odluke već donela, ona je već zajedno sa svim svojim susedima, zajedno sa Evropskom unijom, ali i zajedno sa ogromnom većinom država u UN. Kako bude njima, tako će biti i Srbiji. I to u svakom aspektu. Naravno da svi mislimo prvo na energetsku bezbednost, i ona jeste super važna, ali nije jedino važna. Kako i koliko budu trpeli naši susedi, tako i toliko će trpeti i Srbija“, rekao je Svilanović.

Bivši ministar kaže i da od Srbije očekuje da „formira vladu koja će biti u stanju da sarađuje sa EU“.

„Prvo očekujem da Srbija formira vladu koja će u svakom smislu, dakle i u stranačkom i u personalnom, jasno pozicionirati Srbiju u skladu sa odlukama koje je donela u okviru sistema UN. Takva vlada biće u stanju da sarađuje sa EU i da zajedno sa njom traži rešenja za sve svoje probleme. Pred Srbijom su samo jedna vrata i ona će proći kroz njih. Biće potrebno puno napora da se stalno sa građanima razgovara i da se postepeno rekreira javno mnenje oko jednog jedinstvenog interesa a to je interes Srbije i njenih građana“, zaključio je Svilanović.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: