15 C
Belgrade
četvrtak, 6 oktobra, 2022

SVETSKI PROVOKATORI: Amerika odobrila prodaju oružja Tajvanu od milijardu dolara

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Vašington – Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena spremna je da objavi da će prodati Tajvanu oružje u vrednosti od više od milijardu dolara u vreme kada rastu tenzije između SAD i Kine oko statusa tog autonomnog ostrva, navode američki zvaničnici upoznati sa tim pitanjem.

Prodaja oružja u vrednosti od 1,09 milijardi dolara uključuje rakete „harpun” vazduh-more za 355 miliona dolara i rakete „sajdvinder” vazduh-vazduh za 85 miliona dolara, rekli su zvaničnici, prenosi Beta.

- Advertisement -

Oni su dodali da se najveći deo sredstava od 655 miliona dolara odnosi na paket logističke podrške za tajvanski radarski program nadzora, koji obezbeđuje rano upozorenja za vazdušnu odbranu.

Sistemi za rano upozorenje vazdušne odbrane postali su važniji kako je Kina pojačala vojne vežbe blizu Tajvana koga smatra svojom provincijom.

Američka administracija će obavestiti Kongres o prodaji danas na kraju radnog dana, rekli su zvaničnici. Očekuje se da će reći da su ti ugovori u skladu sa američkom politikom jedne Kine i u skladu sa američkim obavezama prema tajvanskoj odbrani.

- Advertisement -

Napetost i oštra retorika između SAD i Kine oko Tajvana porasle su znatno od kada je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posetila ostrvo prošlog meseca.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom koju bi mogla silom da pripoji ukoliko bude potrebno.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti