SVETSKI MEDIJI o neredima u Beogradu: Haos u Srbiji, tuča, „Uhapsite Vučića“…

Obavezno pročitajte

Mediji širom sveta preneli su informacije iz Beograda, navodeći da je narod izašao na ulice ozlojeđen uvođenjem restriktivnih mera koje je najavio Vučić, ali i lošeg života, korupcije i bezakonja.

Iako konstatuju da su mere predviđene zbog porasta obolelih od koronavirusa, ali takođe navode da nezadovoljstvo građana nije samo zbog mera, već da je jedan od najvećih krivaca za lošu aktuelnu zdravstvenu situaciju zapravo autorkratski režim koji je pre vremena ukinuo prethodna ograničenja kako bi se učvrstio na vlasti na parlamentarnim izbora.

- Advertisement -

“Haos u Beogradu, hiljade demonstranata protiv Vučićevog policijskog časa, deo upao u Skupštinu, došlo je do okršaja”, naslov je zagrebačkog “Jutarnjeg lista”.

Kolege iz “Večernjeg lista” su pod sličnim naslovom konstatovale da je “Drama u Beogradu. Protestanti us bakljama upali u Skupštinu i viču : Uhapsite Vučića!”

Holandske “Dnevne novine” su među prvima u Evropi navele da Beogradu traju protesti posle novih mera koje je najavio Vučić, kao i da su desetine demonstranata ušle u zgradu parlamenta.

“To su učinili ubrzo pošto je predsednik Aleksandar Vučić najavio nove restriktivne mere gradu posle novog oživljavanja koronavirusa. Demonstranti burno zahtevaju da vlada ukine mere. Hiljade ih je na ulici, a desetine su stajale u zgradi parlamenta i skandirale ‘Uhapsite Vučića’ i “Policijo, idite na Kosovo’. Policija je suzavcem izbacila grupu iz zgrade”, piše dnevnik iz Roterdama.

Italijanski “Tempo” piše da se oko 1.000 demonstranata okupilo se ispred parlamenta u Beogradu, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio nove restriktivne mere za rešavanje problema s koronavirusom.

“Neki demonstranti su provalili u parlament, ali ih je policija navodno odbila. Mnogi demonstranti su se okupili bez maski, dok se u Srbiji zdravstvena situacija pogoršala sa velikim brojem tačaka i izreka”, navodi “Tempo.

Američki “ABC njuz” konstatuje da su “Srbi ponovo okupirali parlament pošto su opet uvedene vanredne mere.

“Hiljade ljudi protestuju zbog najave predsednika Srbije da će zatvaranje biti ponovo uvedeno pošto je balkanska zemlja prijavila najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu zbog koronavirusa. Mnogi krive autokratskog srpskog predsednika za ukidanje prethodnih mera zabrane rada kako bi se učvrstio na vlasti na parlamentarnim izbora. Fudbalske i teniske utakmice igrale su se pred prepunim tribinama, a izbori su održani 21. juna, uprkos upozorenjima stručnjaka da bi masovni skupovi bez društvenog distanciranja mogli da dovedu do novog talasa virusa”, objavila je američka televizija na svom sajtu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić: KFOR da preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske,...

Još priča na sličnu temu