0.1 C
Belgrade
utorak, 18 januara, 2022

SVETSKI DAN EMOTIKONA: 17. jul obeležava se od 2014. godine

Autor: Lucija Selaković Labat

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Svetski dan emotikona od 2014. godine

Svetski dan emotikona, šarenih simbola koji se koriste u komunikaciji putem interneta i pametnih telefona, obilježava se danas. Emotikoni postoje od devedesetih godina, a Apple ih je uključio u pametne telefone 2011. godine. Prvi Svjetski dan emotikona obilježen je 2014, a datum 17. jul odabran je jer se pojavljuje na sličici koja se upotrebljava za kalendar.

- Advertisement -

Od kad postoji čovek na planeti Zemlji, postoji i svet simbola. Kroz istoriju čoveka i sveta, simbolima je pridavana različita pažnja, te su u različitim epohama razvoja više ili manje apostrofirani i korišćeni. No, bez obzira na sve ljudske i civilizacijske razvoje, dostignuća i postignuća, jedno je prirodno i nedvosmisleno jasno: u svečulnom svetu svetlosti i zvuka, sve je iskazano kroz vidljive i nevidljive raznorodne simbole.

Alt="SVETSKI DAN EMOTIKONA"

U opštem smislu simbol označava: znak, znamen, smislenu sliku, osetilni prikaz nečeg duhovnog i/ili materijalnog, lik koji utelovljuje i u sebi reprezentativno sadrži smisao nekog predmeta, dešavanja ili apstraktne pojave, koji je ekvivalent njihovog značenja, a u sebi nosi asocijativnu i sugestivnu komponentu. Prva, civilizacijski poznata, pisma i zapisi su bili simbolični. Reči su simboli pojmova, a njihovo je značenje utvrđeno navikom. Simbol je duhovno-materijalna celina, eksponent svečulnog sveta, koja može biti primitivna, jednostavna, složena i/ili kompleksna, i koja ne može da se rastavi. Može da se intuitivno, vančulno, čulno i racionalno tumači, doživljava, oseća, inspiriše, nadahnjuje, koristi, poručuje, razmenjuje, deli, kombinuje, itd.

Simboli su vekovima bili nepresušna svečulna inspiracija umetnicima, piscima, pesnicima, filozofima, naučnicima

Nastanak, poredak i tumačenje simbola predmet su zanimanja mnogih naučnih i duhovnih disciplina: umetnosti, antropologije, istorije civilizacije i religija, kulture, lingvistike, psihologije, medicine, metafizike, prava, politike, propagande, itd. Simboli su vekovima bili nepresušna svečulna inspiracija umetnicima, piscima, pesnicima, filozofima, naučnicima. I zahvaljujući tom svečulnom inspirativnom nadahnuću, nastala su izuzetna civilizacijska dela i postignuća. Jedno je neosporno, simbol poziva čoveka-biće na duhovno-materijalnu promislenu aktivnost u svečulnom svetu i u tome je njegov značaj i lepota. Kroz duhovno-materijalnu interakciju čoveka-bića i simbola u svečulnom svetu, simbol počinje da živi u nama i oplemenjujući našu svakodnevnu realnost, postaje neraskidivi deo nas.

Danas je Svetski dan emotikona a simboli ponovo privlače posebnu pažnju.

- Advertisement -

Zahvaljujući savremenom načinu života, tehnologijama i razvoju nastali su neki novi simboli, nazvani digitalni simboli, sa nekim novim značenjima i pozivanjima. Često se naglašava da je XXI vek, vek nano tehnologije, veštačke inteligencije, virtuelnog, digitalnog, androida, mreža, brzine i digitalnih simbola. Savremeni čovek se svakodnevno služi njima. Vizuelna digitalna komunikacija u savremenom svetu je postala sinonim za savremenu komunikaciju, otuda i priznanje i Svetski dan emotikona.

Alt="prvi emotikon"
Emotikon ili štamparska greška? Književni kritičar Levi Stal naišao je na pesmu koju je napisao engleski civilni pesnik Robert Herrick 1648. godine, a koja uključuje ono što bi moglo biti prva moguća upotreba „:)“. Mogući emotikon se pojavljuje u drugom redu njegove pesme, „Za sreću“ (foto)

Najzastupljenije korišćenje digitalnih simbola je putem interneta i pametnih telefona, i to najčešće u vidu emotikona. Kao primarni jezik komunikacije u digitalnom svetu, emotikoni su prvobitno dizajnirani, kako bi jednostavnom, mini slikom koja ima emociju, upotpunili tekst. Emotikon – taj mali, slatki, emotivan, jednostavan i nadasve primitivan digitalni simbol je izevoluirao i vremenom postao sastavni, nezaobilazan deo svakodnevice, skoro svake poruke, razmišljanja, promišljanja, obraćanja, pisma, odnosa. Njima se danas najčešće poručuje, naglašava, apostrofira, iskazuju želje, htenja, ljubavi, zabrinutosti, negodovanja, neslaganja.

Simbol zamenio uvode, razrade i zaključke

Na svetski dan emotikona Ove privlačne slike nasmejanog lica projektovane su na kako bi širile poruku pozitivnosti.

On je u savremenoj komunikaciji zamenio skoro sve uvode, razrade i zaključke. I stoga se često dešava da u komunikaciji i razmeni on zameni čitave rečenice, pasuse, stranice i razmišljanja. Postao je predmet kulturoloških foruma, rasprava i debata. Imamo pravilnik i bonton kako se, kada i u kojim situacijama koristi. Ima svoje fanove, klubove i sledbenike. Takođe, možemo slobodno da kažemo da je pored prvobitnog značenja, vremenom iskustveno postao i simbol za brzo, nedorečeno, a možda i nerazmišljanje. Stoga, ne možemo potcenjivati sve te svakodnevne životne činjenice, kao ni moć, značaj i upotrebu novih digitalnih simbola. Koliko je sve to što se dešava na opštem planu u svetu simbola  dobro ili ne za savremenog čoveka, vreme će pokazati.

Koliko nam je zaista potrebna upotreba emotikona?

Nama ostaje da se zamislimo i promislimo nad svim ovim činjenicama i možda s vremena na vreme zapitamo: kada koristimo digitalni simbol-emotikon, šta smo hteli sa njim da poručimo, kažemo, dobijemo? I da li nam je on u našoj naraciji zaista treba? I ako jeste, gde i koliko?

Alt="Smile"
Na svetski dan emotikona objavljen kao emotikon koji se najviše koristi – Smile

Da su nekadašnji pesnički velikani kao Gete, Lorka, Puškin, Jesenjin, Dučić, Šantić, Miljković danas živi, bilo bi zanimljivo videti kakvi bi ih simboli nadahnjivali, kakve bi pesme pisali, kojim jezikom, na čemu i kako bi oni reagovali na svetski dan emotikona

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti