SVETLANA BOJKOVIĆ UZ SVOJ NAROD: Ovo što režim radi je čisto divljaštvo!

Obavezno pročitajte

Glumica Svetlana Bojković izjavila je, povodom najave rušenja restorana „Manjež“ u centru Beograda, da se grad na mnogim mestima „nasilno menja“ i da to „naravno ne podržava“, već se zalaže za unapređenje prestonice uz očuvanje tradicionalnih vrednosti.

Restoran „Manjež“ u Ulici Svetozara Markovića postoji od 1922. godine, kada se zvao „Kod tetka Jele“, da bi 1936. poneo ime po kome je danas poznat i van granica Srbije.

Kompanija „Maison Rojal“ namerava da sruši blok zgrada između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, a samim tim i da ukloni ovu kultnu kafanu.

- Advertisement -

Bojković je za Nova S rekla da nije znala za te planove, ali da je „ništa ne čudi“.

„Generalno mislim sve najlošije o ovom što se radi po Beogradu. To je urbanističko divljaštvo. Naravno da sam išla u ‘Manjež’, godinama je bio vezan za Jugoslovensko dramsko pozorište, odnosno pozorište je bilo vezano za ‘Manjež’ koji je na tom mestu postojao pre teatra“, dodala je Bojković.

Ona je podsetila da je tako bilo i sa najstarijom gradskom kafanom „Znak pitanja“, otvorenom 1823. godine kod Saborne crkve u u Ulici kralja Petra.

Tada je potpisivana peticija i održavani su skupovi radi odbrane jednog od identitetskih simbola grada.

„Akademik Milorad Pavić je tada govorio da ne treba zatvarati prostor koji bi i u budućnosti mogao nekoga da inspiriše i važi za stecište beogradskog duha i sačuvali smo ga. Bila je, potom, priča da če na mestu kafane ‘Orašac’ na Bulevaru kralja Aleksandra, koja je iz 19. veka, biti podignut stambeni blok, ali izgleda da je za sada sačuvana. Tako da bi trebalo uraditi i za ‘Manjež’. Sve su to važna mesto našeg grada i ako bude neka inicijativa, rado ću se priključiti“, navela je Bojković.

Centar za urbani razvoj pokrenuo je Inicijativu za zaštitu kulturno-istorijskih i arhitektonski vrednih objekata na potezu između Trga Slavija i parka Manjež, a podržali su je Odeljenje umetnosti SANU, Evropa Nostra Srbija, Češko udruženje – Češka beseda Beograd, Udruženje građana „Topolska“ i Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu