SVET SE BUDI, SUD NA STRANI NARODA: Ukinuo odluku Vlade o obaveznom nošenju maski!

Obavezno pročitajte

Gradski sud u Pragu ukinuo je vanrednu meru Ministarstva zdravlja Češke kojom je 21. oktobra propisalo obavezu nošenja zaštitne maske i u zatvorenim prostorijama i napolju i to zbog toga što je ministarstvo nije valjano obrazložilo.
“Sud ni u kom slučaju ne nipodaštava pretnje vezane za širenje bolesti Kovid-19 i ne tvrdi da propisane mere zaista nisu potrebne ili legitimne”, naveo je danas taj sud u obrazloženju presude.


Obaveza nošenja zaštinih maski će biti ukinuta tek od 21. novembra, kako bi vlada mogla da usvoji novu meru, ovog puta sa ispravnim, valjanim obrazloženjem.

Ministarstvu je sud zamerio što je uvodeći obavezu nošenja maske unutra, pre svega u prodavnicama i drugim zatvorenim objektima ali i na ulici, kada je rastojanje izmedju dve osobe manje od dva metra, samo preuzelo staro obrazloženje, a nije dalo objašnjenje građanima zašto pooštrava dotadašnje mere.

Češka poslednjih dana uspeva da donetim merama polako uspori epidemiju koronavirusa koja se od oktobra otrgla kontroli. Češka je jedno vreme bila najviše pogođena zemlja po broju novozaraženih, ali je poslednjih dana stopa prenošenja zaraze usporila.

U četvrtak su u testovima otkrivena 7.874 novozaražena, što je za oko 1.000 manje nego prethodnog dana, a za oko 5.400 manje nego pre nedelju dana.

Smanjuje se i broj kovid-19 pacijenata u bolnicama i pritisak na zdravstveni sistem, pošto je trenutno u bolnicama 7.564 pacijenata, od toga 1.120 u teškom stanju koje iziskuje intenzivnu negu ili respirator.

Broj preminulih se takođe smanjuje, ali sporije od broja novozaraženih i hospitalizovanih i više ne prelazi 200 za jedan dan kao početkom novembra, kada je 3. novembra u Češkoj zabeležen rekord 247 mrtvih zaraženih virusom korona.

Ministar zdravlja Jan Blatni i epidemiološki tim da bi, i pored popuštaja epidemije, Česi trebalo da izdrže još dve ili tri sedmice sa ovako strogim merama a da bi do popuštanja mera, ako jenjavanje epidemije ovako nastavi, moglo da dođe tek u decembru.Vlada je odlučila da od 18. novembra ipak otvori škole za najmlađe, za đake prvih i drugih razreda osnovne škole, jer je za njih najteža nastava na daljinu.

SourceBeta RS

Ostavite komentar

Najnovije objave

SAVEZ SRBA SLOVENIJE: Milica Đurđević nema podršku Srba iz regiona!

Savez Srba Slovenije oglasio se saopštenjem u kojem se kaže da Srbi u Sloveniji pomno prate poslednja dešavanja u...

Još priča na sličnu temu