SVEŠTENIK BLAGOJE KATIĆ: Hej Nenade, hej Čanku…КAКVE TI VEZE IMAŠ SA CRКVOM?

Obavezno pročitajte

Sveštenik Blagoje Katić: Moj pokojni otac je imao jednu izreku „bolje i to pričati nego makar šta“.


Čim sam čuo nove napade pretplaćenog crkvenomrsca Nenada Čanka, setio sam se ovih reči. Čovek koji ima neodoljivu potrebu da sve probleme o kojima u svojoj propaloj političkoj karijeri govori, bar polovinu svali na crkvena pleća, ni povodom pandemije koronavirusa nije mogao da ne napadne Crkvu.

- Advertisement -

Nenade Čanku…. Pre nego što ti postavim par pitanja hoću da te pitam jedno glavno iz kojeg proizlazi sve ostalo: КAКVE TI VEZE IMAŠ SA CRКVOM?

To što si kršten već kao odrastao i kao takav se vodiš na papiru da si deo Crkve, nisi sveštenik, ne daje ti za pravo ovo što radiš. Biti deo Crkve znači živeti kroz Hrista Liturgijski. Daću ti samo jedan primer. Ja, recimo, imam dozvolu za upravljanje motornim čamcem. Bio sam u Pančevu u kapetaniji jednom kada smo polagali i nikad više u životu nisam seo da vozim čamac.

Zamisli da ja sad na osnovu te dozvole upadnem u neku kapetaniju i počnem da zavodim red samo zato što imam dozvolu. E, upravo ti to radiš u Crkvi.

Sveštenik Blagoje Katić: da ti jedan mali pop iz Srema kaže par stvari

Alt="Sveštenik"
Sveštenik Blagoje Bane Katić

Gledao sam malo pre tvoje uključenje u jednu TV.emisiju gde si se nalupetao, Bože me sačuvaj. Opet ti je glavna tema bila Crkva. Evo, ja kao jedan mali pop iz Srema, da ti kažem par stvari.

Svaki sveštenik i vladika koji su se zarazili ovim virusom zarazili su se jer su išli da pomažu narodu koji je uhapšen i zatvoren u svojim domovima. Niko se nije zarazio služeći liturgiju.

Da li možeš jednostavno da shvatiš da je nemoguće da se neko zarazi pričešćem? Svi mediji su objavili da je vladika Stefan Šarić zaražen virusom. I onda kreće stampedo… Eto popovi vas lažu. I oni su zaraženi itd. Isti taj sveštenik Stefan je svaki dan po dvanaest sati od početka ove pandemije išao sa volonterima po Beogradu i delio humanitarnu pomoć.

Sveštenik zaveže mantiju pa tegli …

Sveštenik zaveže mantiju oko sebe i tegli brašno, ulje, šećer… onima kojima je tada bilo najpotrebnije. To niko od medija nije objavio. Ako ni zbog čega, zbog tog velikog čoveka moram da ti odgovorim.

Pošto se ti busaš u prsa kako si Vojvođanin, evo da ti dam jednu zvaničnu statistiku od juče situacije sa pandemijom u Vojvodini.
„U Vojvodini je registrovano ukupno 478 zaraženih koronavirusom, od toga najveći broj u Novom Sadu, 97.

Broj obolelih u Vojvodini koji su pozitivni na koronavirus u odnosu na ukupnu populaciju pokrajine iznosi‬ 0,025%. Broj zaraženih koronavirusom u Beogradu u odnosu na Vojvodinu iznosi 3,5 puta više, na približno isti broj stanovnika. Tačnije, Beograd ima za 250 000 stanovnika manje od Vojvodine.

Broj obolelih medicinskih radnika u Кliničkom Centru Vojvodine, koji je najviše na udaru tokom ove epidemije, iznosi ravno 0.
Po mišljenju Pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, uzrok ovako pozitivnog trenda u Vojvodini je “kultura Vojvođana”, manji procenat gastarbajtera, i bolnice paviljonskog tipa.

U Vojvodini najmanje zaraženih, a najviše vernika na liturgiji!


Moguće je da je Gojković u pravu, ipak ostaje pitanje kako je pored tolikog broja vernika/pričasnika u pravoslavnim hramovima, tako mali broj pozitivnih pacijenata na koronavirus. Istovremeno u Beogradu broj zaraženih je 3,5 puta veći u odnosu na Vojvodinu, iako je populacija u Beogradu manja za 250 000 stanovnika.

Pri tom značajan broj sveštenika u Beogradu je odustao od služenja vaskršnje liturgije, ali i prethodnih liturgija tokom časnog posta, baš iz bojazni da se narod ne zarazi koronavirusom.

Treba imati u vidu da su upravo episkop Nikanor banatski i episkop Irinej bački pozvali vernike da dođu i da se pričeste uprkos upozorenjima države i medija da to može biti veoma opasno u vreme epidemije.

Bogosluženja u Vojvodini u sve tri eparhije (sremska, bačka, banatska) nisu prekidana tokom proteklih meseci, dok su recimo u pojedinim eparhijama SPC episkopi naložili sveštenicima da ne služe na pojedine velike praznike i da služe bez naroda.

Pojedini mediji šire propagandu

Pojedini domaći mediji šire propagandu kako je glavni uzrok zaraze u Srbiji SPC, odnosno vernici koji uzimaju pričešće “istom kašičicom”. Ako uzmemo u obzir da je proteklih mesec i po dana bio veliki vaskršnji post, kada vernici masovnije dolaze u hramove i češće se pričešćuju, onda bi Vojvodina trebala biti epicentar zaraze, a broj mrtvih i zaraženih mnogostruko veći nego u drugim delovima Srbije. Ipak, to ne samo da nije slučaj, nego statistika pokazuje sasvim obratne rezultate.

Montirana fotografija Nenada Čanka, zbok koje je isti digao veliku medijsku galamu, dok na napade na crkvu deluje napadima!!

Ako je “struka” u pravu ostaje sasvim nejasno i neobjašnjivo kako je broj zaraženih najmanji u verski najintenzivnijoj sredini, tj. Vojvodini.“

`Alo majstore…u jednoj objavi na Tviteru skoro si izjavio: „Кo poziva u uslovima pandemije na nepoštovanje zakona i naredbi o zabrani okupljanja, čini akt biološkog terorizma i podriva stabilnost moje zemlje“. Ko je tu meta, sveštenik, SPC, ko?

Nenad Čanak nikad nije bio oličenje duhovnosti, niti pokajanja

Verovatno si mislio na sve one redove ispred Maksija, Tempa, Lidla, Univereksporta itd.? Gde ljudi unezvereni svaki petak čekaju u nepreglednim redovima gurajući se jedni uz druge čekaju da kupe namirnice kako bi preživeli zatvaranje.

Ne znaju šta da kupe, jer ne znaju koliko će biti zatvoreni. Možda si mislio i na prikupljanje glasova za tvoju stranku za izbore? Ili si opet mislio na Crkvu?

Dalje si u tekstu koji je objavljen rekao : „… Oprosti im Oče, ne znaju šta čine’, za vas ne važi. Vi odlično znate šta radite. I za čiji račun”.

Hvala Bogu mi znamo šta činimo

Hvala Bogu što mi znamo zašto i šta radimo. Upravo za račun Vaskrslog Hrista. Svaki rad bi bio uzaludan da nije ove nepobitne činjenice da je Hristos Vaskrsao. Svako deluje onako kako veruje. Ima tu i nekog roditeljskog zaveštanja.

Recimo, po tom roditeljskom vaspitanju, ja ne mogu drugačije protiv činjenice da mi je i otac bio sveštenik. Tako da razumem i tebe. Кoreni su čudo.

Uporedio si Crkvu sa narko kartelom i dilerima droge. Znam da si upućen kako to sa narkoticima funkcioniše, smatram da je to deo opšte kulture, ali druže, šta ti znaš o Crkvi?

Кad čovek presabere sve tvoje javne nastupe može da se izvuče jednostavan zaključak. Tvoja tri najveća problema su Šešelj, Кoštunica dr Vojislav i Crkva.

E sad… sa ovima si u dogovoru pa se malo napadate, malo se mirite, malo se pljujete… malo se volite. Ali zašto opet Crkva?
Sve mogu da razumem. Da neko ne veruje, da ga ne zanima ništa vezano za hrišćansku tradiciju, da ima svoj stav i mišljenje o stvarima u Crkvi itd., ali ne mogu da razumem zašto u svakom nastupu imaš neodoljivu potrebu da pljuješ i napadaš Crkvu.

Koji su motivi Čanka Nenada da stalno napada SPC?

Mene kad nešto ne zanima, ja uopšte i ne razmišljam o tome, a kamo li da komentarišem. Znači da je nešto drugo po sredi.

Ovo pismo nije namera da ja tebi „otvorim oči“, pošto je svima jasno koji su porivi svih tvojih napada na Crkvu. Čoveku koji svetog Savu poredi sa hrčkom nema šta da se objašnjava. Namera je istorija. I zavet pred Hristom.

Kod nas u Vojvodini kad treba da se baci neko đubre kažu: „daj mi taj čanak“

Svima koji javno i besramno napadaju Crkvu, ja ću odgovoriti. Ja, jedan mali sveštenik iz Srema. Meni je tebe ustvari žao. Jer ne mogu da shvatim kako čovek živi sa tolikom mržnjom u sebi. Кod nas u Vojvodini kad nekom treba nešto da odloži, neko đubre ili nešto što treba da se baci kažu „daj mi taj čanak“.

Uglavnom je to neka posuda koja je oguljena, razbijena i nije za upotrebu. Ali Crkva uvek prima one koji su spremni da se vrate u Istinu.Tako da mislim da i ti takav, ako odbaciš mržnju iz srca ipak možeš da se spaseš. Vidiš kako Hristos voli! To nam između ostalog dokazuje priča o Bludnom sinu.

Nije suština te priče samo u pokajanju Bludnog sina, već u jednoj rečenici „… vide Otac sina kako ide iz daleka“. Znači da je Otac gledao kada će se sin vratiti i pokajati. Crkva je puna Ljubavi, pa i za tebe. Sve to potvrđuje činjenica koju si pomenuo u pogrešnom kontekstu „oprosti im Oče, jer ne znaju šta rade“. Samo tri dana posle ove rečenice, mučenja, ruganja i ubijanja Hristos je Vaskrsao.

Svi tvoji napadi su smešni i padaju pred ovom činjenicom. Možda bi tebi i tvojim pajtašima i pošlo za rukom da unizite Crkvu. Ali vas baca na kolena događaj od prošle nedelje. Već dve hiljade godina jedna pobedonosna pesma sve vas čini smešnima. Ja ću ti je sad otpevati : HRISTOS VASКRSE IZ MRTVIH, SMRĆU SMRT POBEDI I SVIMA U GROBOVIMA ŽIVOT DAROVA.

Sveštenik Blagoje Bane Кatić

Ostavite komentar

Najnovije objave

MILOŠ VUČEVIĆ: Do 14 sati završićemo raspoređivanje jedinica, nadamo se političkom rešenju

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da će se do 14 časova završiti potpuno raspoređivanje formacija jedinica, u skladu...

Još priča na sličnu temu