13.5 C
Belgrade
sreda, 5 oktobra, 2022

ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG: Nema drugog talasa, svet je POLUDEO! SZO GA PROZVAO HITLEROM!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Švedski lekar predočio svetu

Švedski lekar i državni epidemiolog Anders Tegnel možda je ipak bio u pravu. Kako prolazi vreme i kako broj zaraženih i aktivnih slučajeva raste u brojnim evropskim zemljama, tako se čini da je njegov kontroverzni i često kritikovani pristup – koji u velikom intervjuu sa Tegnelom list Financial Times naziva “racionalnim” – imao smisla.

Podsetimo, u Švedskoj su radile škole, restorani i teretane i nije bilo klasičnog karantina. Iako su brojne njegove kolege tvrdile da će švedska platiti punu cenu, Tegnel i dalje uživa veliku podršku javnosti, ne računajući populističku stranku Švedske demokrate, koja je tražila njegovu ostavku.

- Advertisement -


Arhitekta tzv. “švedskog modela” Ander Tegnel kaže da će Švedska imati “nizak nivo širenja” sa povremenim lokalnim žarištima.

švedska,

“MI ćemo imati neka lokalna žarišta i mali nivo prenošenja virusa. U drugim državama će to biti mnogo ozbiljnije. Oni su mnogo podložniji skokovima, jer nemaju razvijen imunitet.”

Upravo je zbog takozvanog imuniteta krda Tegnel najoštrije napadan – upoređivali su ga i sa Hitlerom i Staljinom, dobijao je i pretnje smrću – mada on tvrdi da mu nikada nije bio cilj da dozvoli zaražavanje velikog broja ljudi. No slaže se da je imunitet umnogome zaslužan za pad broja slučajeva u Švedskoj.

- Advertisement -

“Stavljanje cele zemlje u karantin, to je kao da čekićem pokušavate da ubijete muvu”, kaže on za FT i objašnjava da je švedski pristup imao jasnu strategiju, prenosi Nedeljnik.

“To drastično zatvaranje i otvaranje nije izdvoljivo. Ne možete da otvarate i zatvarate škole. To je katastrofa. Isto važi i za restorane. Ljudi se umore, a ekonomija pati.”

To je jedna od retkih svetskih zemalja u kojoj nošenje maski u javnosti nije obavezno, niti se preporučuje (“Maske su jednostavno rešenje, a ja ne verujem u jednostavna rešenja za komplikovane probleme”, kaže).

Pa ipak, to ne znači da se živi normalno: i Šveđani su prestali da putuju, i hoteli i restorani imaju manje gostiju, pa je ekonomski pad značajan.

On je u junu opisao pristup većine evropskih zemalja i SAD rečima “kao da je svet poludeo”.

A šta misli o vakcini?

“To neće biti srebrni metak”, upozorava. “Nemojte da mislite da ćemo, kada vakcina biti dostupna, moći da se vratimo starom životu. Neće biti tako jednostavno.”

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti